e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Mozart na zámku

publikováno: 8.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Díla Wolfganga Amadea Mozarta budou stěžejní částí komorního koncertu na zámku Velké Březno. Ve středu 13. června tam zavítá Hudební festival Ludwiga van Beethovena, pořádaný Severočeskou filharmonií Teplice. Posluchači si vychutnají zvuk houslí, violy a klavíru.

 

V programu zámeckého koncertu budou dua pro housle a violu Wolfganga Amadea Mozarta, mazurek pro housle a klavír Antonína Dvořáka, Mozartovo Trio „Kegelstatt“ pro housle, violu a klavír a Pascaglia na téma G. F. Händela pro housle a violu od Johana Halvorsena. Protagonisty koncertu budou houslista Miroslav Ambroš, na violu hraje Oldřich Vlček a na klavír Zuzana Ambrošová.

Miroslav Ambroš studoval hru na housle na Pražské konzervatoři a Vysoké škole v Drážďanech u prof. Ivana Ženatého, na Hochschule für Musik und Theater v Hannoveru u prof. Krzystofa Wegrzyna, v loňském roce úspěšně dokončil magisterské studium na HAMU v Praze u prof. Ivana Štrause. Od roku 2008 byl soukromým žákem Mistra Josefa Suka. M. Ambroš je vítězem mnoha národních i mezinárodních houslových soutěží, především mezinárodní soutěže Du Prix des Jeunes Talents Européens de Musique Classique v Marseille. V roce 2004 získal na základě vítězství v soutěži stipendium společnosti YAMAHA. Společně s klavíristou Markem Šedivým se stal absolutním vítězem Národní soutěže Concertino Praga 2006 pro komorní soubory. Nahrával pro slovenskou televizi i rozhlas a také pro marseillské a lucemburské rádio a BBC. V Čechách a na Slovensku hrál sólově takřka se všemi orchestry a dirigenty. Nejvíce si cení spolupráce s Jiřím Bělohlávkem v Čajkovského houslovém koncertě D dur ve Dvořákově síni Rudolfína. Společně s J. Sukem, J. Bártou, J. Simonem a K. Untermüllerem vystoupil na festivalu Pražské Jaro 2008 a s těmito vynikajícími umělci také natočil CD se skladbami A. Dvořáka a J. Suka. 

Oldřich Vlček pochází ze Strakonic, kde se učil hře na housle u prof. Bohumila Kotmela, v Praze poté absolvoval konzervatoř a HAMU u prof. J. Vlacha, prof. N. Grumlíkové. Hudební vzdělání završil v Sieně v Itálii. Po škole působil 17 let v PKO jako primárius a v roce 1976 založil orchestr Virtuosi di Praga. Po roce 1989 z něj vybudoval první nezávislé profesionální těleso na našem území. Dále je zakladatelem Mezinárodního hudebního festivalu PONTES, který probíhá každý podzim v místech zapsaných na listině UNESCO. Vymyslel projekt Záchrana kulturního dědictví, kdy jsou restaurovány hudební písemné památky našich skladatelů. Založil jarní Festival Mozart Praha. Kromě toho pro návštěvníky Pražských koncertů staví již několik let dramaturgii abonentní řady v Rudolfinu a na Žofíně. Nejen jako šéf orchestru, ale i jako sólista se podílel na množství CD pro česká i světová vydavatelství, pro Český rozhlas, Českou televizi, ale i pro BBC. S orchestrem Virtuosi di Praga, jehož je uměleckým šéfem, dramaturgem, manažerem, leaderem i primáriem, absolvoval přes 2000 koncertů. Kromě toho účinkuje v menších seskupeních, např. klasikjazzová formace Yama trio, Virtuosi Quartet, Virtuosi Quintet a další. Jako sólista spoluúčinkoval s Placidem Domingem, J. Curou, M. Rostropovičem, P. Schreierem a mnoha dalšími renomovanými umělci. Většinu roku tráví s orchestrem Virtuosi di Praga na turné v zahraničí, kam také odjíždí i sám jako dirigent.

Zuzana Ambrošová započala svá studia na košické konzervatoři již ve třinácti letech jako výjimečně talentované dítě. Jako laureátka Smetanovské klavírní soutěže v Hradci Králové a soutěže Beethovenův Hradec, hrála sólově se Státní filharmonií Košice již v šestnácti letech. Po ukončení studií na AMU v Praze, kde studovala v klavírní třídě prof. Zdeňka Jílka a prof. Jana Panenky působila od roku 1982 deset let na konzervatoři v Košicích. S velkým úspěchem vystupovala jako sólistka s košickou filharmonií a Vídeňskými filharmoniky, v recitálech a komorních koncertech po celé Evropě. Od roku 1992 působí v Praze na konzervatořích, Gymnáziu Jana Nerudy a externě spolupracuje jako korepetitorka na dechovém oddělení hudební fakulty AMU. Je také vyhledávanou komorní hráčkou. Nejvíce se však věnuje klavírní spolupráci se svým synem Miroslavem, se kterým vystupuje na mnoha domácích a mezinárodních pódiích.

Koncert v krásných prostorách zámku Velké Březno u Ústí nad Labem začíná ve středu 13. června v 19,00 hodin. Vstupenky stojí 160 Kč, abonenti filharmonie, studenti a senioři 80 Kč.

Ve stejný den se v teplickém Domě kultury koná koncert studentů teplické konzervatoře na bicí nástroje, na nějž jsme vás pozvali včera. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice.