e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek se na duchcovský zámek vrátí Casanova

publikováno: 8.6.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční slavnosti, připomínající pobyt Giacoma Casanovy na duchcovském zámku, se konají v pátek a sobotu 9. a 10. června. Letos navíc připomenou 777 let od vzniku města. Můžete se těšit na množství koncertů, komedii o Casanovovi, jarmark, historický dětský den nebo výstavu cínových vojáčků.

V předvečer slavností ve čtvrtek 8. června vystoupí ve Valdštejnském sále duchcovského zámku famózní operní trio „Opera Divas“. V programu se představí sólistka Národního divadla Andrea Tögel Kalivodová, Pavlína Senić (Státní opera Praha) a přední muzikálová pěvkyně Tereza Mátlová. Společným koncertním recitálem je bude provázet ceněná klavíristka Ladislava Vondráčková. "Hodinu před koncertem, tj. od 18,00 do 19,00 hodin, si budete moci prohlédnout videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina netradičním způsobem přibližující proměny zámeckého areálu v Duchcově a momenty z historie krajiny. Občané města Duchcova budou mít na toto promítání vstup zdarma," doplnil Marian Hochel ze správy zámku.

Vlastní slavnosti budou zahájeny tradičním pátečním příjezdem Giacoma Casanovy v kočáře na zdejší zámek a zahajovacím přípitkem s vrchností města na zámeckém balkónu. Zhajovací open air divadelní komedie ze života G. Casanovy v nastudování Divadla M ponese název „Casanova a klášterní chovanky“. Jako host se v roli vychovatelky ctnostných pan a dívek představí Miluše Bittnerová.

Na Hlavní scéně v zámecké zahradě vystoupí talent nové písničkářské generace Petr Lüftner, zpěvačka Marta Jandová s kapelou, Sebastian, legendární folková skupina Nezmaři společně s Duchcovským pěveckým sborem, Luboš Pospíšil & 5P,  Naďa Urbánková, česko-německá zpěvačka Debbi a současný teen fenomén skupina Slza.

Na Rockové scéně se letos představí skvělý teplický Deviant, punkrockový Maniac, bílinské Dobré pocity, rock’n'roll-rock Imodium a zcela výjimečná kapela Stroy s vynikajícím bubeníkem evropského formátu Milošem Meierem. Na závěr Vás nenechá na pochybách obrovský charizmatický černošský kytarista Lord Bishop Rocks a večer na rockové scéně uzavře rocková legenda Aleš Brichta Project.

Součástí doprovodného programu bude dobový jarmark a ukázky historických řemesel na nádvoří zámku, vystoupení skupiny scénického šermu Bohemia Fénix, koncert Duchcovského pěveckého sboru nebo porcelánové trhy. Návštěvníci si budou moci odpočinout při projížďce Duchcovem v dobovém kočáře.

Pro rodiny s dětmi bude v zadní části zámecké zahrady připraven Historický dětský den. Po úspěšném splnění úkolů budou malí panošové pasováni do stavu rytířského. K vidění bude vojenské ležení rytířů Vítkovců. Historický dětský den zakončí Slavnost Kaplíře ze Sulevic v podání Divadelního Ansáblu BezeVšeho a skupiny historického šermu Vítkovci.

Masarykovou pěší zónou letos projde rekordních osm pochodů. Po úvodním pochodu duchcovských mažoretek s dechovou hudbou Doubravanka projdou v průběhu soboty Masarykovou pěší zónou dvakrát bubeníci Tam – Tam Batucada se svou strhující rytmickou show a čtyřikrát Masaryčka ožije pochodem dobových hudců Quercus. Několik minut po poledni za řinčení zbraní rozvíří prach Masaryčky pochod chrabrých rytířů. V atriu muzea bude Loutkové divadlo Na nitích lákat děti na tři loutková představení.

Po celou dobu slavností se na zámku budou konat prohlídky zámecké expozice, a to od 10,00 do 18,00 hodin, poslední vstup na prohlídku je vždy hodinu před koncem otevírací doby. Více o zámku a prohlídkách se dozvíte zde

"V Galerii Giacomo se letos můžete těšit na výjimečnou výstavu cínových vojáčků, připravenou ve spolupráci se soukromým sběratelem, majitelem jedné z největších sbírek cínových vojáčků v českých zemích. Navštívit ji můžete v pátek 9. června od 10,00 do 17,00 hodin, v červnu poté o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin, nebo ve všední dny na objednání předem. Od pátku 17,00 hodin do soboty 23,45 hodin můžete navštívit v Knížecí zahradě malebnou výstavu Krása bonsají, kterou připravuje Bonsai klub Libochovice se správou zámku a Kulturním centrem Duchcov," informoval o programu na zámku Marian Hochel.

Slavnosti tradičně zakončí rozloučení Giacoma Casanovy ze zámecké balustrády a velkolepý ohňostroj. Definitivní tečkou bude závěrečná After Party v Motorest Music Clubu, kterou roztančí DJ Pinďa & DJ Tyler.

Detailní časový harmonogram na webu KC Duchcov