e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek večer se otevřou brány kostelů

publikováno: 8.6.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 10. června večer se opět otevřou dveře a brány kostelů, aby přivítaly návštěvníky na Noci kostelů. Na většině míst doprovodí duchovní náplň večera také koncerty, výstavy nebo komentované prohlídky. Vybrali jsme pro vás pár zajímavých tipů včetně otevření kláštera v Ročově na fotce.

Kolowratské kostely na Lounsku
Loni si připomněl Zámek Nový Hrad v Jimlíně 550 let od svého založení Albrechtem z Kolowrat, jehož rod již od dob Karla IV. vlastnil okolní panství, včetně kláštera v Dolním Ročově. Stejně jako v minulém roce, rozhodli se bývalé kolowratské obce opět propojit, a to právě u příležitosti Noci kostelů. Navštívit proto můžete obvykle uzavřený klášter Dolní Ročov (18.00 - 19.00 hodin), kde po varhaní koncertu v klášterním chrámu následuje prohlídka sousedního konventu. Dále budou od 19,00 do 22,00 hodin otevřeny kaple na Novém Hradě, návesní kaple v podzámčí v Jimlíně a Zeměchách, farní kostely v Opočně a Hřivicích.

Svět johanitů v Kadani
Letošní ročník Noci kostelů bude v Kadani věnovaný památkám, s nimiž je spojen církevní rytířský a špitální řád johanitů (Maltézských rytířů) - kostel Stětí sv. Jana Křtitele, kostel Povýšení sv. Kříže s farou a kaple Růžencového bratrstva. V tomto roce 2016 si totiž připomínáme nejen 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., ale i 830., respektive 755. výročí prvních zmínek o Kadani. A obě místní výročí souvisejí právě s johanity - roku 1186 jim kníže Bedřich Přemyslovec daroval osadu "Cadain" na břehu řeky Ohře i s kostelem, který tam dal již dříve postavit. Na svatého Martina 1261 se pak poprvé zmiňuje existence Kadaně jako města.
Od 17,00 hodin probíhá prohlídka kostela Stětí sv. Jana Křtitele, od 19,30 hodin bude na Mírovém náměstí vyzvánět největší zvon a vyslechnete si komentář ke zvonům a sochám Nejsvětější Trojice, od 20,15 hodin se v kostele Povýšení sv. Kříže na náměstí koná duchovní a hudební program a výstava bohoslužebných rouch a náčiní. Ve 21,30 hodin začíná v blízkém děkanství přednáška Lukáše Gavendy Kadaňští Johanité v době Karla IV. a program uzavře setkání a modlitba při svíčkách v kapli Růžencového bratrstva (za farním kostelem).

Litvínovské varhany
Varhanní koncert a povídání o varhanách je na programu v litvínovském kostele sv. Michala archanděla. Koncert začne ve 20,00 hodin, v devět hodin následuje ještě prohlídka kostela s komentářem.

Sochy v dubském kostele
V rámci festivalu Noc kostelů bude v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí zahájena výstava brněnského sochaře Vladimíra Matouška, která bude poté přemístěna do Domu porcelánu s modrou krví na dobu od 13. června do 27. července 2016.

Autobusem po Lounsku
Infocentrum v Lounech opět připravilo na páteční odpoledne a večer autobusový zájezd po kostelích v lounském regionu. Povede po trase Chožov, Třebívlice, Želkovice, Libčeves (jen zvenku), Lahovice, Měrunice, Bedřichův Světec, Bečov, Břvany, Lenešice. Odjezd je v 15,30 hodin z Komenského nám. (aut. zastávka Billa). Zájemci se mohou hlásit v Městském informačním centru - osobně, telefonicky 415 621 102 nebo e-mailem info@mulouny.cz.

Varhanní recitál v Krupce
Vzácná bazilika Panny Marie Sedmibolestné v Krupce - Bohosudově se otevře v pátek 10. 6. od 18,00 hodin. Připravená je prohlídka kostela s výkladem, přednáška Úcta ke svatým, zajímavý program pro děti. Zakončí ho od 20,00 hodin varhanní recitál Miloše Boka, výjimečného skladatele, dirigenta a hudebníka.

Kam dál?
Vyhledávání dalších míst je jednoduché na webu www.nockostelu.cz. Téměř v každém větším městě najdete nějakou otevřou církevní památku, například v Chomutově, Lounech, Bílině a Teplicích. Otevřou se i menší kostely ve Vroutku, Peruci, Smolnici, Slavětíně, přístupný bude klášter v Oseku, kaple na zámku v Petrohradě, kostely ve Strupčicích i Sušanech.