e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovský festival Obnaženi ve znamení restartu

publikováno: 8.6.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Miroslav Koranda

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 13. srpna v Chomutově odstartuje již čtrnáctý ročník festivalu Obnaženi, který na severozápad Čech přiváží skvělé domácí i zahraniční performery, tanečníky, muzikanty nebo výtvarníky. Týdenní festival přinese také literární a filmový večer nebo workshopy. Festival, jehož hlavním tématem je letos „restart“, oživí několik místních prostor včetně opuštěných městských lázní v centru města.

Spitfire Company a jejich havlovské Antiwords v městském divadle, izraelská performerka Einat Ganz v gotickém sklepení pod kostelem svaté Kateřiny, švihadlový site specific Terezy Hradílkové  nebo improvizační Moving Orchestra v bývalých městských lázních a originální holandské hudební projekty v městském parku a ve Sklepení osudu – to stále není vše, co festival Obnaženi od 13. do 20. srpna nabídne. Návštěvníci dostanou řádnou dávku výtvarného umění a filmu, poezie od autorů vybraných spisovatelkou Ivanou Myškovou a připraveny jsou workshopy v animaci, jin józe nebo hlasový workshop či diskuse o kreativitě v hotelu Sudety.  Kompletní program je zveřejněn na webu www.obnazeni.cz a na facebookové stránce https://www.facebook.com/Obnazeni/.

„Chomutov se na osm dní stane tvůrčí zónou, v které se potkají umělečtí profesionálové z několika zemí, milovníci umění a lidé otevření novým zážitkům. Těch nabídnou Obnaženi nekonečně mnoho, neboť jsem si jistá, že každý si v programu něco skvělého najde a užije si to po svém,“ řekla k tomu Klára Alexová, spoluorganizátorka festivalu a performerka usazená v Amsterodamu.

„Tématem festivalu je restart. Nové začátky či druhé šance, nápravy chyb nebo role umění při obnově Sudet se během festivalu objeví v různých podobách. Říká se, že změna je život – a je docela možné, že Obnaženi letos návštěvníky přimějí o změnách a restartech přemýšlet více než je obvyklé,“ doplnila Jana Nuslauerová, Klářina kolegyně v organizačním týmu festivalu.