e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Víkend otevřených zahrad

publikováno: 8.6.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý červnový víkend se otevírají návštěvníkům nádherné zahrady a parky. Akce vznikla původně ve Velké Británii, v Česku se koná od popáté. V našem kraji se přidávají zámecké parky Stekník (na fotce), Libochovice, Korozluky, Velké Březno a Krásný Dvůr.

Stekník 

Čeká vás prohlídka italských terasovitých zahrad s kvetoucími popínavými růžemi.

Libochovice

Už od 6. června je otevřena v zámeckých sklenících výstava kaktusů, kterou o víkendu 13. a 14. června doplní netradiční komentované prohlídky zámeckého parku. Pro zájemce bude připravené i zpestření – netradiční prohlídky lze absolvovat v kočáře taženém koněm a připadat si jako pan hrabě. Rezervace prohlídky na tel. čísle 416 591 443.

Krásný Dvůr

Zdejší anglický patří k největším a nejkrásnějším parkům v kraji. 12. června se tam koná seminář o významu krajinářského parku v Krásném Dvoře ve středoevropském kontextu. V sobotu 13. června proběhne koncert u Panova templu a v neděli 14. června představení Nemocná hraběnka žáků ZUŠ Zatec, představení se konají celkem čtyřikrát od od 10,30 hodin až do 13,30 hodin.

Korozluky

V zahradě zámku Korozluky na Mostecku vás čeká povídání o právě probíhající obnově a regeneraci zámeckého parku, představení návrhu obnovy květinových zahrad, okrasných parterů, vodní a bylinné zahrady. Připravena je též procházka zámeckou oborou s daňky a jeleny, krmení s dětmi a povídání o chovu zvířat.

Velké Březno

Program chystá také zámecký park ve Velkém Březně, založený hrabětem Chotkem v polovině 19. století. V sobotu 13. 6. se koná Hraběcí mlsání – Piknik o osmi chodech v zámeckém parku. Při netradiční procházce zámeckým parkem můžete ochutnat osm dobrot, které na svých toulkách přírodou mlsali členové hraběcí rodiny. Recepty historických kuchařek připravil mistr Vladimír Kytka. Na gurmánskou procházku můžete přijít kdykoliv mezi 10. a 17. hodinou. Po oba víkendové dny vás pak čekají v interiérech zámku květinové vazby, které po historickém způsobu uvázali a připravili studenti Střední zahradnické školy A. E. Komerse v Děčíně – Libverdě. V neděli 14. června od 11,00 a 14,00 hodin jsou připraveny komentované prohlídky zámeckého parku v doprovodu zámeckého zahradníka.