e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Královna Dagmar - nejpopulárnější Česka v Dánsku

publikováno: 8.6.2015, kategorie: Výstavy, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Dánský velvyslanec v České republice Christian Hoppe navštíví v úterý 9. května Kadaň. Stane se tak u příležitosti slavnostní vernisáže výstavy o nejpopulárnější Češce v Dánsku - královně Dagmar, která stála v čele Dánského království na přelomu 12. a 13. století. Současná výstava připomene nejen historii, ale i současnost - Dánové totiž v Kadani podnikají.

Dagmar, dcera Přemysla I. Otakara a nevlastní sestra sv. Anežky České, později manželka dánského krále Valdemara II. Vítězného, zosobňuje přímou spojnici mezi Dánskem a českými zeměmi, přestože se její prvorozený syn Valdemar Mladý bohužel nedožil svého nástupu na dánský trůn. Zemřela 24. května 1212 v historickém městě Ribe na západě Jutského poloostrova a je pochována v kostele sv. Bendta v Ringstedu asi 60 km jihozápadně od Kodaně.

Výstava se vzácnou návštěvou dánského velvyslance se koná k příležitosti otevření výrobní haly dánské firmy Blika v průmyslové zóně Královský vrch. Vernisáž se koná 9. června ve 12,00 hodin a výstava bude otevřena do 30. června.