e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum připomene 300 let od narození Tchyně Evropy

publikováno: 8.5.2017, kategorie: Výstavy, autor: Eva Hladká/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 13. května uplyne 300 let od narození české a uherské královny Marie Terezie. Období její vlády bylo klíčovým okamžikem zrození moderní společnosti ve střední Evropě. Její působení v celé Evropě i v Krušných horách připomene výstava Mater Patriae, Socrus Europae v mosteckém muzeu, jejíž název napovídá, že byla přezdívána Matkou i Tchýní Evropy.

Bouřlivý počátek její vlády je také spjat s dnešní podobou Českých zemí. Období její vlády nebylo jen obdobím reforem a dobou vzniku moderního školství, justice, monetárních reforem či vzniku prvního moderního katastru. Marie Terezie stála i za rozvojem mnoha řemesel v Krušných horách, zvláště pak krajkářství, které mělo nahradit v obživě obyvatel upadající rudné hornictví. Marie Terezie byla již za svého života nazývána Matkou, ale pro svoji sňatkovou politiku i Tchyní Evropy. 

Slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 11. května a otevřena bude až do konce srpna. Jejím kurátorem je historik Jiří Šlajsna.

Marie Terezie Valpurga Amálie Kristýna se narodila 13. května 1717 ve Vídni a zemřela ve věku 63 let tamtéž. Byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a českou, markraběnkou moravskou, vévodkyní burgundskou a hraběnkou tyrolskou... Panovala od roku 1740 po smrti svého otce Karla VI. Kromě čtyřicetileté vlády stihla porodit také 16 dětí, z nichž dva se stali panovníky monarchie - Josef II a Leopold II.