e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žateckou sezónu koncertů uzavře Radůza

publikováno: 8.5.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední koncert této divadelní sezony v městském divadle Žatec bude stát za to. Zahrát a zazpívat své „šansony a odrhovačky“ a pokřtít nové album Gaia přijede špičková česká písničkářka a multiinstrumentalistka, Radůza. Začátek je ve čtvrtek 15. května v 19,00 hodin.

Dlouhá cesta k Andělům

Radůza působí na oficiální české hudební scéně už 21 let. Psala se čerstvě devadesátá léta a ve folkových kruzích se opatrně začínalo mluvit o jedné neznámé, ale talentované folkové písničkářce jménem Radůza. Měla ji objevit jako pouliční hráčku Zuzana Navarová.

Hála na akordeon a kytaru a bylo jí sotva dvacet. Tahle neznámá dívka z ulice tíhnoucí k blues, se objevila na koncertě „Konec české kultury-ne!“, a o pár týdnů později vystoupila před Suzanne Vega. Následovala natáčení s Nerezem, koncert s Marsyas, natáčení Pavlíčkova TV pořadu Na kloboučku, vystupování v pořadu harmonikáře Václava Koubka. Jejím průvodcem a rádcem se stala Zuzana Navarová. Po šesti letech hraní a sbírání zkušeností to dotáhla v roce 1999 na předskokanku Mikea Oldfielda. V roce 2001 ji vyšla první deska Andělové z nebe s prvním hitem Cestou do Jenkovic známou spíš jako Čápi. O dva roky později získala tři Anděly od Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country. Po 12 letech si jí akademici všimli…

Radůza není jen písničkářka

Na LŠU studovala hru na flétnu, i lesní roh. Vystudovala konzervatoř, soukromě vážnou hudbu. Píše hudbu k divadelním přestavením, i vážnou hudbu. Zahrála si a zazpívala ve filmu Kráska v nesnázích, Ola Špátová o ní natočila Krátký dokument Půjdu kam chci, Brněnská televize jí věnovala vlastní recitál.

Napsala už dvě knihy, jednu pro děti O Lojzince a Mourínkovi (mj. ji načetla na CD a přizpívala k tomu několik netradičních písní za doprovodu akordeonu, dudácké muziky a cimbálovky), druhou o svém dětství stráveném na venkově u prarodičů - Čáp nejni kondor. V roce 2010 založila vlastní hudební vydavatelství Radůza Records. Zde vydala už pět titulů, přičemž ten pátý, vlastní album Gaia v těchto dnech propaguje svým turné, v rámci něhož přijede i do Žatce. Radůza vás dokáže svou hudbou v živém provedení stejně tak uvolnit jako přibít do křesla a ohromit. Její koncerty jsou tak trochu brainstorming i brainwashing zároveň, protože vás zasáhnou emočně a zároveň vám příjemně vypláchnou hlavu…

I přes svůj již střední věk, všechna již vydaná alba, knížky a dvd, přes všechny úspěchy je to pořád ta talentovaná zpěvačka, která svůj talent stále rozvíjí. Až budete v diváky nabitém hledišti tleskat, kus potlesku půjde za Zuzanou Navarovou za to, že ji pro nás objevila a pomohla v začátcích.