e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prací prášek a gel je vhodné střídat. Víme proč

publikováno: 8.4.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přestože se praní jeví jako extrémně jednoduchý proces, kdy prádlo jen jednoduše vložíme do pračky a stiskneme knoflík, přece jen má svá pravidla, která se rozhodně vyplatí dodržovat. Jednotlivé prací prostředky totiž s sebou přinášejí nejen různé výhody, ale zároveň nevýhody. Proto pokud chcete, aby bylo vaše prádlo co nejdéle v co nejlepší kondici, je třeba je střídat.

Gel na praní

Prací gely se v poslední době těší obrovské popularitě ze strany zákazníků a my se vůbec nedivíme. Hlavní výhodou je jistě jejich jednoduchá aplikace, která spočívá v nalití prostředku do dávkovače. Výhodou je jistě i obrovská paleta vůní, ze kterých si určitě svého favorita najde každý.

Prací gel se může rovněž pochlubit skvělou rozpustností, díky čemuž je vhodný i na praní při nižších teplotách. Účinně vyčistí nečistoty i při ručním praní a vsadit na něj můžete i při praní na kratším programu. Jelikož se díky svému složení jednoduše dostane do struktury prádla, je vhodný i na mastné skvrny.

Náš tip: Sháníte kvalitní prací gel? Tak pak vsaďte na značku Weisser Riese, kterou najdete také v nabídce online drogerie myAustria.cz. Weisser Riese gély patří v Německu mezi mimořádně oblíbené, vždyť nakonec, vyzkoušejte sami.

Abychom však nemluvili jen o jeho pozitivech, kterých je požehnaně, nemůžeme zapomenout ani na jeho záporné stránky. Nevýhodou může být jeho vyšší cena, tedy alespoň v porovnání se sypkým pracím práškem, a také absence bělících složek. Z tohoto důvodu je spíše vhodný na barevné prádlo a také na méně znečištěné prádlo, které potřebujete prát častěji na nepříliš vysokých teplotách. Pojďme si tedy shrnout jeho výhody a nevýhody ve zkratce:

+ Je šetrnější k materiálům i barvám

+ Nezanechává zbytky na oblečení

+ Skvělá rozpustnost i při nižších teplotách

+ Vysoce koncentrovaný (postačí ho i menší množství)

+ Jednoduché dávkování

- Není vhodný na bílé prádlo

- Vyšší počáteční cena

- Nemá rád vysoké teploty praní

Prášek na praní

Prací prášek je na trhu jakási stálice, na kterou nedají dopustit mnohé hospodyňky už léta. Není se ani čemu divit, jde totiž o ekonomicky nejvýhodnější cestu praní, jaká v současnosti na trhu je. Prášky navíc v sobě obsahují látky, které nám umožňují prát i v tvrdé vodě a také aktivní látky, které účinně odstraňují i ​​odolnější skvrny. Jde navíc o nejideálnější prostředek na praní bílé, protože obsahuje bělící složky, které například v pracích gelech nenajdete. Vyprat s ním můžete oblečení ze syntetických materiálů a neublíží jim ani vysoké teploty praní.

Tak, jak to bylo při pracích gelech, ani prášky na praní nejsou dokonalé a nesou s sebou i nějaké ty nevýhody. Jednou z nich může být například zbytky prášku, které občas mohou zůstat na oblečení, a to zejména v případě, že do dávkovače nasypete vyšší množství než je doporučeno. K stejným nepříjemnostem můžete přijít i tehdy, pokud budete prádlo prát na příliš nízkých teplotách důsledkem čeho se prášek řádně nerozpustí. Problém mohou představovat pro alergiky či lidi s citlivou pokožkou. Pojďme si to tedy shrnout:

+ Nižší cena oproti pracímu gelu

+ Obsahuje aktivní bělící složky

+ Vhodný i pro praní v tvrdé vodě

+ Odstraní i velmi odolné skvrny

- Při praní na nízké teplotě může způsobovat skvrny

- Totéž se může stát i při nesprávném dávkování

- Mohou způsobovat problém lidem s citlivou pokožkou

Kdy po čem sáhnout?

Výhody a nevýhody jednotlivých pracích prostředků jsme si jmenovali, pojďme si je však ještě v krátkosti shrnout.
Před praním si vždy zvažte, jaký charakter špíny se na daném prádle nachází, resp. stupeň znečištění oděvů. Zatímco prací gely jsou nejvhodnější alternativou právě k odstraňování mastných skvrn, sypký prášek zvládne i zažranou špínu a pracovní oděvy.
Pozor si samozřejmě dejte i na barvy. Na bílé oblečení je vhodný sypký prací prášek, který obsahuje bělidla, barevné oblečení se více potěší s použitím gelu. 

P.I.