e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dolní Poohří odstartuje sezónu špacírem v Postoloprtech

publikováno: 8.4.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Turistická sezóna v Dolním Poohří začne v roce 2019 vskutku turisticky. Zahájení proběhne v rámci tradičního Prtského špacíru, pěší a cyklistické túry okolím Postoloprt, v sobotu 13. dubna. Ani letos nemohou na zahájení sezóny chybět pohádkové postavy z Dolního Poohří – Ohřinka, Ohřínek a víla Egerie.

Program v Postoloprtech, kde budou trasy Prtského špacíru začínat, startuje 13. dubna v 10 hodin. Slavnostního zahájení se ujme a turistům se představí nový ředitel Destinační agentury Dolní Poohří Bc. Lukáš Pichlík. Pochodníky přivítá též starosta města Postoloprty Mgr. Zdeněk Pištora a předseda správní rady Destinační agentury Jaroslav Špička. „Sezónu v Dolním Poohří zahájí především trojice našich pohádkových bytostí – Ohřinka, Ohřínek a víla Egerie. Hlavně děti se mohou těšit na zábavné scénky a soutěže, chybět nebude hudba,“ doplnil program Lukáš Pichlík. Návštěvníkům se při slavnostním zahájení představí první z letošních nových publikací, a sice nové díly Toulek Dolním Poohřím s..., v nichž méně známými místy regionu provází slavné osobnosti. „K dispozici bude také tradiční Kalendář akcí v Dolním Poohří na rok 2019,“ dodává ředitel agentury.

Pro malé i velké turisty budou připraveny trasy od 8 do 42 kilometrů, které je zavedou na zajímavá místa Dolního Poohří.  Dětem je určena nejkratší osmikilometrová pohádková trasa, během níž budou plnit úkoly a zavede je též na návštěvu do rodinné farmy ve Vrbce. Tam se budou moci občerstvit a zabavit se zvířaty. Trasa o délce 20 km povede turisty přes Skupice do Jimlína. Zámek Nový Hrad zde nabídne účastníkům pochodu prohlídky zdarma a zároveň krátký šermířský program. Dalším zpestřením této trasy pak bude zastávka v Archeologickém skanzenu Březno. Obdobnou cestou a stejnými zastávkami vede 24kilometrová cyklotrasa. Nejdelší trasa pro cyklisty pak ještě projede Lipno, Hřivice, Opočno, Cítoliby, Chlumčany, Černčice a Louny. Trasy, s výjimkou dětské, budou značeny černou šipkou a zeleným nápisem „Prtský špacír“. Registrace účastníků pochodu bude probíhat na postoloprtském náměstí od 9 do 11 hodin. Startovné je 20 korun. V cíli turisty čekají pamětní listy a drobné dárky.

Zahájení turistické sezóny v Dolním Poohří postupně putuje podél toku Ohře, vloni se slavnost konala mezi chmelařskými památkami Pražského předměstí v Žatci. Přes velmi chladné počasí dorazily stovky návštěvníků.