e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

300 let morového sloupu v Teplicích

publikováno: 8.4.2019, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 12. dubna otevře teplické muzeum výstavu k oslavě 300. výročí vztyčení morového sloupu v Teplicích. Stojí přímo před muzeem na Zámeckém náměstí v centru lázeňského města a je dílem předního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna.

Přesně před 300 lety, 12. 4. 1719 podepsal majitel teplického zámku František Clary-Aldringen s Matyášem Bernardem Braunem smlouvu na zhotovení sloupu. Byl poděkováním za to, že se Teplicím vyhnula morová epidemie v roce 1713.

Pískovcový sloup měří dvacet metrů a je tak dominantou celého prostoru před zámkem. Kamnické práce na sloupu prováděl V. A. Bümel, sochařskou výzdobu poté sám Matyáš Braun. Na jeho vrcholu stojí sousoší Nejsvětější Trojice, v dolních partiích jsou umístěny sochy šestice svatých. Bohatě zdobený barokní morový sloup patří k vrcholným dílům sochařské dílny Matyáše Brauna a je součástí lázeňského centra Teplic. V něm a širším okolí najdete kvalitní ubytování na www.hotel.cz.

Mimořádná výstava se otevře na teplickém zámku v pátek 12. dubna ve 14,00 hodin. Vystaven bude trojrozměrný model morového sloupu, originální grafika a kresba, smlouva a jiné vzácné exponáty. Výstava potrvá do 1. 11. a vstup na ni je možný v rámci běžných prohlídek zámku vždy v celou mezi 10. a 16. hodinou denně kromě pondělí.

Článek obsahuje P.I.