e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum přiblíží jarní a letní tradice

publikováno: 8.4.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jak prožívali jaro a léto naši předci? Jakými pranostikami se řídili? Jaké slavnosti světili? A co nám z těchto tradic zůstalo dodnes? Na tyto otázky bude odpovídat nový výstava žateckého muzea, která se otevře ve čtvrtek 14. dubna. Přístupná bude až do konce prázdnin.

Výstava Jaro a léto v lidové kultuře aneb Co nám zbylo z tradic bude otevřena v prostorách Křížovy vily, a to vernisáží, která začíná v 17,00 hodin.

"Výstava volně navazuje na projekt muzea z roku 2014 Podzim v lidové kultuře, při kterém jsme pomocí šestitýdenních workshopů osvětlili žákům a studentům dobu zapomenutých podzimních a zimních činností," vysvětluje Jitka Krouzová z Regionálního muzea K.A. Polánka v Žatci.

"Jaro a léto v lidové kultuře bude pokračováním tématu od doby povelikonoční do období sklizně chmele. Přiblížíme tradice, zvyky, legendy, pranostiky, svátky svatých, pálení čarodějnic, stavění májek, letnice, senoseče i dožínky," dodává k aktuální výstavě.

Výstavu doplní zajímavé workshopy, které oživí něktré tradice během Muzejní noci v Žatci v pátek 20. května. Návštěvníky čeká například hledání svatojánského pokladu, výroba májky, hledání bludného kořene, střelba ku ptáku a další. Výstava Jaro a léto v lidové kultuře potrvá do 28. srpna a otevřeno je od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin, o víkendu od 13,00 do 17,00 hodin.

Foto: pixabay.com