e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sezónu baletních přenosů v Lounech ukončí Don Quijote

publikováno: 8.4.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Lucie Rozmánková

Sdílet: facebook twitter google+

Diváci Přenosů do kin se mohou v neděli 10. dubna v 16,45 hodin v lounském kině Svět těšit na vrcholný zážitek na závěr sezóny – přímý přenos baletu Don Quijote z Bolšoje. Jako Basil vystoupí Semjon Čudin - brilantní tanečník s šibalsky klukovským úsměvem. V roli Kitri mu bude sekundovat Jekatěrina Krysanová, jejíž tanec jiskří lehkostí a hravostí.

Balet Don Quijote je klenotem klasického baletního repertoáru po celém světě. Jeho pravý domov je v Bolšoji, kde měl světovou premiéru (roku 1869) v choreografii otce klasického baletního repertoáru Maria Petipy, z jehož odkazu vychází i choreografie přenosu Alexeje Faděječeva. Na pozadí komediálního příběhu o strastiplné, ale i komické cestě dvou milenců k sobě, se odehrává nádherný, temperamentní balet plný horkého španělského slunce podle románu Miguela Cervantese. Balet plný technických fines, jeden z celosvětově nejoblíbenějších titulů, zkrátka taková Carmen v baletu.

Projekt si získal srdce diváků po celém světě a hned po známých operních přenosech z Metropolitní opery je globálně druhý nejnavštěvovanější projekt mezi přenosy do kin. Hlavní ingrediencí úspěchu je nepřekonatelná interpretační bravura tanečnic Bolšoje (Olga Smirnova, Jevgenie Obrazcová, Maria Alexandrová, nebo ukrajinská rodačka Světlana Zacharová). V mužské části souboru okouzlují diváky hvězdy jako Michail Lobukin, Ruslan Skvorcov, ale i historicky první americký tanečník v souboru, který přešel do Bolšoje z ABT David Hallberg.