e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Představení o Karlu IV. zahájí turistickou sezónu v Dolním Poohří

publikováno: 8.4.2016, kategorie: Turistika, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Aktivně zahájí v sobotu 16. dubna další turistickou sezónu region Dolního Poohří. Volba tentokrát padla na město Postoloprty. Po slavnostním zahájení sezóny, které návštěvníky vrátí do dob císaře Karla IV., se mohou vydat na turistický pochod Prtský špacír. Nabídne trasy pro děti i dospělé a také cyklovyjížďku.

Turistická sezóna 2016 odstartuje na Mírovém náměstí v centru Postoloprt v sobotu 16. dubna od 10,00 hodin. Skupina historického šermu Vítkovci a Divadelní Ansámbl BezeVšeho připomene historickou událost z roku 1356, kdy český král a římský císař Karel IV. potvrdil zdejšímu benediktinskému klášteru Porta Apostolorum jeho práva.

Od půl jedenácté pak následuje start turistického pochodu Prtský špacír, který nabídne celkem sedm různých tras okolím Postoloprt. Nejkratší přibližně čtyřkilometrová trasa je vhodná pro všechny, kteří chtějí poznat zajímavosti Postoloprt. Dětem je určena asi osmikilometrová trasa, na jejíž přípravě se podílí DDM Postoloprty a která zahrnuje například návštěvu farmy. Autor tras Martin Cíl myslel i na pejskaře, pro které připravil sedmikilometrovou procházku k Ohři. Další trasy vedou podél železniční vlečky (11 km) a na Ranou (21 km), krátká trasa pro cyklisty (21 km) vede přes Lenešice a Počerady, dlouhá (38 km) přes Březno na Louny, okolo Červeňáku a dále na přes Ranou, Břvany a Počerady. Cíl všech tras je opět na náměstí v Postoloprtech, kde účastníky čeká pamětní list a malý suvenýr. Kromě zmíněného Domu dětí a mládeže je spolupořadatelem zahájení také Kulturní zařízení města Postoloprty.

Letošní zahájení turistické sezóny v Dolním Poohří je součástí oslav 700. výročí narození Karla IV., kterému pořádající Destinační agentura Dolní Poohří věnuje v nadcházející sezóně hned několik akcí. Tou nejvýznamnější bude v červenci Oslava řeky Ohře s Karlem IV., která se uskuteční v zámeckém areálu v Klášterci nad Ohří.