e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 10. až 12. dubna

publikováno: 8.4.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tak trochu odpočinkový víkend po náročném velikonočním maratónu. Přesto jsme pro vás našli pár zajímavých akcí, kterými si můžete zpestřit víkend – přehlídka vín v Mostě, noční prohlídka na Horním Hradě (na fotografii), závody off-roadů v Bezděkově, veletrh v Lounech nebo taky úklidová sobota v Chomutově.

První noční prohlídka
První letošní noční prohlídka Horního hradu u Stráže nad Ohří se uskuteční v sobotu 11. dubna. Brány hradu se otevřou v 19,00 hodin. Nocí vás provede bravurní průvodce a vypravěč Viktor Braunreiter. Po boku mu bude stát spolek šermířů Jednota panská a program zakončí fireshow Ohnivého divadla Ignis. Návštěvníci si projdou potemnělým hradem za svitu loučí, které si mohou přinést z domova nebo je zakoupit přímo na Horním hradě. Akce bude zakončena ve 22,00 hodin, přičemž hradní brány zůstanou otevřené pro posezení u teplé medoviny či jiných pochutin i po 22. hodině.

Víno na Benediktu
Milovníci vína zamíří ve čtvrtek 9. a v pátek 10. dubna do rekreačního a sportovního areálu Benedikt v Mostě. Ve všech prostorách budou svá nejlepší vína nabízet vinaři z Čech i Moravy, dorazí také host z Rakouska a pořadatelská firma Bela Most nabídne k ochutnání zahraniční značky. Víno doplní i delikatesy. Více se dočtete v tomto článku.

Husovy Louny
Celoroční projekt města Louny, který připomíná výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa pokračuje v neděli 12. dubna koncertem v kostele Církve československé husitské. V Oratoriu M. Jan Hus účinkují Richard Pachman a Dita Hořínková. Začátek v 16,00 hodin.

Festival Jeden svět
Filmový festival Jeden svět dorazí začátkem dubna také do Loun. První promítání filmu s tématikou lidských práv se koná 7. dubna v lounském kině Svět a festival se představí také v knihovně či gymnáziu. Promítat se bude ale i na méně obvyklých místech - 9. dubna na zámku Nový Hrad a 11. dubna na rozhledně Červeňák. Filmy doplní zajímavé besedy. Program najdete v tomto článku: http://www.e-region.cz/magazin/04042015-festival-jeden-svet-v-lounech-na-rozhledne-i-na-hrade

Listování Lichožrouty
Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrouti! Tito záhadní tvorové, kteří žerou ponožky a z párů dělají licháče, míří v rámci cyklu scénického čtení s názvem LiStOVáNí do Kadaně. Tajemný svět lichožroutů zrcadlí napínavý a vtipný příběh Pavla Šruta a Galiny Miklínové o jedné lichožroutí rodince, starém mládenci panu Vavřincovi a malém nešikovi lichožroutovi Hihlíkovi. Začátek v neděli 12. dubna v 15,00 hodin na Střelnici v Kadani.

Dům a zahrada
Na dny 16. – 19. dubna se připravuje na lounském výstavišti asi nejpopulárnější výstava každého roku. Jde o už 19. ročník prodejní a kontraktační výstavy Dům a zahrada. I tentokrát je zaměřena na úpravu a zařízení interiéru, exteriéru obydlí a potřeb pro zahrádkáře. Výstavy "Dům a zahrada" se v roce 2014 zúčastnilo 255 vystavovatelů a navštívilo ji 31 596 návštěvníků. Vstupné je - dospělí 60 Kč, důchodci, děti od 7 let do 15 let 40 Kč a ZTP-P a děti do 6 let zdarma. 

Do přírody – uklízet!
Možná už máte doma jarní úklid za sebou, co takhle pomoci teď uklidit přírodu. Využijte pozvání chomutovských skautů, kteří se vydají v sobotu 11. dubna uklízet oblíbené výletní místo Bezručovo údolí v Chomutově. Podrobnosti se dozvíte v článku Jarní úklid Bezručova údolí.  No, a když už bude uklizeno, můžete tam v neděli vyrazit znovu. Údolím totiž povede trasa 28. ročníku Běhu Bezručovým údolím, start v půl desáté. Více na www.bezrucak.cz.

Kouzla kousků
Výstava quiltů a vitráží se otevře v pátek 10. dubna v informačním turistickém centru ve vstupním prostoru oseckého kláštera. Na výstava můžete vidět quilty Evy Mžourkové a Ludmily Kalábové a vitráže Vlasty Vojtěchové, a to až do 3. května denně mimo pondělí od 9,00 do 16,00 hodin. Páteční vernisáž začíná v 17,00 hodin.

Otevření Bike parku na Střižáku
V sobotu 11. dubna v poledne se otevírá Bikepark u Střížovického rybníku v Ústí nad Labem. Sezóna bikerů bude zahájena minizávody v XC a dirtovou exhibicí. Budete mít možnost zapůjčit si MTB a BMX kola a projet si UFO cyklotrasy. Hostem bude M. Měchura, trojnásobný vícemistr světa v 4X. 

Procházky historií města
Na komentovanou prohlídku ústeckými pomníky s historikem T. Okurkou se můžete vydat v neděli 12. dubna v 10,00 a 14.00 hodin. Sraz je před Informačním střediskem města Ústí nad Labem, nutná předchozí registrace v informačním středisku na Mírovém náměstí.

Závody terénních aut
Soutěž Offroad trial se každoročně vrací do stále oblíbenější lokality v Bezděkově u Žatce. V tamním prostoru u místního rybníka bude opět připraveno závodiště pro posádky této soutěže osobních terénních aut. V sobotu  11. a neděli 12. dubna se tam sjedou posádky z celé České i Slovenské republiky. Více se dočtete v Magazínu