e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavy řeky Ohře: Začínají v německých Smrčinách u pramene

publikováno: 8.4.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Oslavy řeky Ohře, které budou probíhat celý letošní rok, začínají v sobotu 18. dubna, symbolicky u pramene řeky v německých Smrčinách. Slavnost svěcení pramene pořádá společně s německými partnery Destinační agentura Dolní Poohří, která vypravuje na tuto akci autobus. 

Program ve Smrčinách začíná 18. dubna ve 13,30 hodin. Po vysvěcení pramene českými a německými kněžími se můžete vydat na přibližně tříkilometrovou procházku podél Ohře. 

Pro zájemce bude vypraven autobus, který pojede v 9,30 hodin z Loun, na trase Louny - Osvoboditelů, Louny - U Luny, Postoloprty - náměstí, Žatec - Nákladní, Kadaň - aut. nádraží a Klášterec nad Ohří - aut. nádraží. Přihlášky je možné zasílat na info@dolnipoohri.eu nebo telefonicky na 731 086 714. "S přihláškou by nikdo neměl váhat. První autobus je již zcela naplněn, nyní jednáme o vypravení dalšího," upozorňuje ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Pokorná Novotná. Jízdena stojí pro dospělé 100 Kč, děti do 15 let polovinu.

První zmínku o řece Ohři, tehdy zvané Agara našel kadaňský historik Petr Hlaváček ve středověkém análu  Chronicon Moissacense, který uvádí, že vojska římského císaře Karla Velikého roku 805 překročila Krušné hory a pokračovala do vnitrozemí údolím řeky Ohře. V roce 2015 tak uplyne 1210 let od prvního záznamu o tomto vodním toku.

Vrcholem celoročních akcí v rámci oslav bude 27. června Oslava řeky Ohře na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani, na níž se připravuje bohatý program včetně originálního baletu o víle Egerii, putovní výstavy či ukázky vorařské práce.