e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lidé chtějí mít v Daliborce obřadní síň

publikováno: 8.3.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V Lounech proběhla anketa, která se dotazovala na budoucnost historického domu čp. 57 na Mírovém náměstí v Lounech, známého pod názvem Daliborka. Až se z domu odstěhuje archív, je třeba najít pro nádherné prostory využití. Lidé by si přáli reprezentační prostory nebo multifunkční centrum.

V anketě, kterou vyhlásil Městský úřad v Lounech, hlasovalo 568 účastníků. Nejvíc lidí je pro reprezentační prostory města s obřadní síní (186 hlasů), na druhém místě je multifuknční centrum. 115 hlasujících se domnívá, že by radnice měla dům pronajmout pro zřízení minipivovaru, restaurace nebo hotelu. A o jeden hlas méně pak získala možnost přesunout sem městské informační centrum. Jen dvanáct ze všech hlasující by souhlasilo s prodejem objektu.

Výsledky ankety by se měly stát podkladem pro rozhodování zastupitelstva o budoucím využití historického domu. Město plánuje nad tématem široká jednání, zřejmě ale až na druhou polovinu roku 2021.

Daliborka patří k nejcennějším měšťanským domům v Lounech. Původně šlo o gotickou stavbu s hlubokými sklepy a unikátními gotickými portály. Přestavběna byla na přelomu 16. a 17. století městským radním Strachotou Kocurovským. Uvnitř se dochovala velká roubená místnost, jež vznikla krátce po ničivém požáru v roce 1517. Od 50. let minulého století prostory využívá státní archív, který se však má během tří let přestěhovat jinam.

Foto: Město Louny.