e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Eddie Martin Band - blues made in England

publikováno: 8.3.2016, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Neuplyne ni měsíc od úspěšného vystoupení polských bluesmanů Gruff a opět si budeme moci poslechnout v Žatci blues, tentokrát v podání špičkového britského bluesmana Eddie Martina a jeho dvou kolegů Petera Oberländera (SK) na baskytaru a Tomáše Bobka Bobrovnického (CZ) na bicí. Stane se tak v neděli 13. března od 19,00 hodin.

Eddie Martin se narodil v Londýně v 60. letech, a ještě jako školák se naučil hrát na kytaru. Už tehdy obdivoval folkové a rockové písničkáře z USA a GB. Ve 12 letech napsal svou první písničku. Dlouho hrál jako amatér. Profesionálem se stal poté, co získal nominace na nejlepšího britského bluesového kytaristu, kapelu a album v letech ´96 až ´98. Od té doby se vypracoval v osobitého akustického kytaristu a charismatického zpěváka a kapelníka. 

Nahrával a hrál s mnoha velikány blues a bluesrocku, včetně Johna Mayalla (Bluesbreakers), Petera Greena (Fleetwood Mac), Buddy Guye, a Taj Mahala. Jako plodný autor a pracovitý hudebník vystupuje často v roli hlavní hvězdy festivalů na britských ostrovech i kontinentální Evropě.

V roce 1999 absolvoval své první turné po USA, kde si mimo jiné zahrál i s Freddie Kingem. V zámoří pak nějaký čas působil (převážně v jedné z mekky blues v Texasu) a hrál i s jinými slavnými bluesmany.

Jeho kytarový styl vychází z klasického slidového hraní (klouzání po strunách i s použitím botlenecku), bluesového vybrnkávání, které ovšem kombinuje s jinými prvky např. prvky flamenca. Kromě doprovázení se na foukací harmoniku, používá i nožní perkuse, když někdy vystupuje ve stylu kapely jednoho muže. Většinou ovšem hraje s kapelou. Za léta svého aktivního hraní natočil už devět alb a vloni vydal své první koncertní DVD „Live At The Wharf“. Za své desky sklízel a sklízí mnoho pochvalných recenzí. Hraje samozřejmě i na elektriku a tady nezapře své vzory Albert Kinga, Fredie Kinga nebo Budy Guye.

O  spolupráci s ním mají zájem největší kytarové značky v Evropě a jeho hudba sklízí řadu komplimentů, a to nejen v odborném tisku. Za všechny postřeh Londýnských „Timesů“ o tom, že jeho kytara  zní, jakoby hrála sama od sebe. Bývá též označován za vyslance Britského blues a má pověst nejlepšího bluesového kytaristy od dob Erica Claptona. O tom, že tyto komplimenty vůbec nepřehání, se bude možné přesvědčit 13. března v tradičních 19,00 hodin v Městském divadle v Žatci.