e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vláda vyhlásila nové národní kulturní památky, jedna je v Bohosudově

publikováno: 8.2.2018, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na konci ledna prohlásila vláda ČR na návrh Ministerstva kultury devatenáct míst po celé republice novými národními kulturními památkami. Mezi chráněnými poutními místy bude nově také barokní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově na Teplicku. Zařadil se tak mezi tři stovky nejvýznamnějších památek České republiky.

„Téma letošního seznamu národních kulturních památek je nastaveno tak, že zahrnuje významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu - nikoliv pouze poutní areály jako takové bez širších vazeb,“ uvedl dále ministr.

Podle vlády zahrnuje seznam národních kulturních památek celou řadu kostelů a klášterů, ale poutní místa nejsou v tomto souboru zastoupená. Vyhlášení má proto zaplnit tuto mezeru a prezentovat jasný fenomén kulturní krajiny střední Evropy, definovaný především v období baroka.

V seznamu devatenácti poutních areál je také areál barokní baziliky Panny Marie Sedmibolestné v centru Bohosudova. Je dílem italských architektů Giulia a Octavia Broggiových z let 1701 až 1706. Nedílnou součástí poutního kostela je i komplex bývalého jezuitského kláštera s biskupským gymnáziem založeným v roce 1679.

"V současné době má ČR přes 300 národních kulturních památek. Nejpočetnější skupinu tvoří nemovitosti - dřívější šlechtická sídla a církevní stavby, postupně jsou prohlašovány také objekty lidové architektury i unikátní technické památky. Národní kulturní památka číslo jedna je Pražský hrad, druhé evidenční číslo mají korunovační klenoty," informovala mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková.

Vedle bohosudovského areálu se národní kulturní památkou stal například areál na Bílé hoře v Praze, svatý kopeček u Mikulova, Svatý Hostýn či Svatý Kopeček u Olomouce.

Foto: Město Krupka, Klaus Thuma.