e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V mosteckém divadle zkouší Cabaret

publikováno: 8.2.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Michal Pětík

Sdílet: facebook twitter google+

První premiéra v sezoně 2016 bude v Městském divadle v Mostě ve znamení slavného amerického muzikálu Cabaret, který diváky přenese do Berlína 30. let. Na Broadwayi se toto pozoruhodné dílo poprvé objevilo v roce 1966 a ihned si získalo značnou popularitu. Jeho melodie se na prknech mostecké scény rozezní poprvé v pátek 19. února.

Během tří let Cabaret zaznamenal více než jedenáct set repríz. Mimořádně úspěšné bylo i třetí broadwayské uvedení z let 1998-2004, které dosáhlo přes dva tisíce tři sta repríz.

Hudbu pro Cabaret napsal americký skladatel John Kander, který proslul dalšími muzikálovými hity jako Chicago nebo Zorba. Libretista Joe Masteroff se inspiroval dvěma literárními zdroji. Jednak hrou Johna van Drutena I am a Camera, ale především prózami – například Goodbye to Berlin nebo The Berlin Stories – amerického spisovatele a scenáristy Christophera Isherwooda, který ve třicátých letech pobýval v Berlíně. Autorem textů písní je Fred Ebb. Známé je rovněž filmové zpracování režiséra Boba Fosseho z roku 1972, v němž hlavní role ztvárnili Liza Minnelli a Michael York.

Děj muzikálu se odehrává v kulturně, sociálně i morálně roztříštěném Berlíně. Na přelomu dvacátých a třicátých let sem přijíždí začínající americký spisovatel Clifford Bradshaw a brzy je pohlcen neodolatelnou atmosférou dekadentní německé metropole a prožívá ambivalentní vztah s anglickou zpěvačkou Sally Bowles, toho času hvězdou Kit Kat klubu, jež touží po kariéře u filmu.

Příběh je vyprávěn na principu jakéhosi dramatického kontrapunktu, a tak se nad romantickou historkou stahují černá mračna dějin – pozvolný nástup nacismu, zmaru a nenávisti. I proto je téma muzikálu dodnes živé, protože neochota a neschopnost vést dialog s druhým člověkem, netolerance a násilí, naslouchání frázím a jednoduchým pravdám, nic z toho se neztratilo, ba naopak, je stále aktuálnější a nebezpečnější.

V režii Pavla Ondrucha (v Mostě inscenoval například Baladu pro banditu nebo Zpívání v dešti) se můžete těšit na devítičlenný Kit Kat band vedený Františkem Krtičkou, scénu Michala Syrového a choreografie Jana Veselého.

V hlavních rolích spatříte Williama Valeriána jako Clifforda Bradshawa, Lucii Jagerčíkovou jako Sally Bowles a Jakuba Dostála jako Kabaretiéra. V dalších rolích uvidíte Víta Herzinu, Jakuba Koudelu, Karolínu Herzinovou, Reginu Razovovou a mnoho jiných. Jako hosta přivítá divadlo absolventku muzikálového herectví na brněnské JAMU, půvabnou Kateřinu Sedlákovou.