e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Krušných horách už čekají upravené stopy

publikováno: 8.1.2021, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden vyjely do Krušných hor první rolby upravit běžecké stopy. Velké množství už jich na běžkaře čeká v okolí Božího Daru, další pak na Mostecku, Klášterecku či Teplicku. Skiareály nadále neprovozují vleky, Klíny už oznámily, že nepustí na svah ani sáňkaře.

Nejvíc upravených stop je připraveno v západní části Krušných hor. Upraveny jsou všechny páteřní trasy mezi Rolavou, Jelením, Perninkem, Abertamy a Božím Darem, včetně například Mílovské cesty nebo trasy Jelení - Chaloupky. "Čtyřkolkou se stopovačem byly upraveny trasy v okolí Přebuzi a skútrem byla na bruslení utažena magistrála mezi Bublavou a Rolavou a osvětlené kolečko v Perninku. Podmínky jsou velmi dobré, i když zatím ne ideální, a přestože občas se nějaké místo s kamínky ve stopě objeví, většina tras už je sjízdná na lepších lyžích," informovala Krušnohorská magistrála.

V okolí skiareálu Alšovka u Klášterce nad Ohří jsou již také běžkařské stopy protažené a sjízdné, o víkendu se můžete občerstvit u výdejního okénka U Trolla u sjezdovky.

Na Dlouhé Louce u Litvínova je upraveno přes 60 kilometrů tras, podle Krušnohorské bílé stopy je kvalita velmi dobrá s 20 až 25 centimetry sněhu, všude vás čeká "manšestr" i stopy. Na Dlouhé Louce je placené parkoviště, jiná místa neuvyžívejte, otevřeno je výdejní okénko u restaurace. Silnice na Fláje je již uzavřena.

Na Teplicku také přibývají upravené trasy, dokončena byla trasa Cínovec - Vitiška. Restaurace Krušnohorský Dvůr na Cínovci otevírá na víkend občerstvovací okénko, parkoviště za poplatek 50 Kč.

Pouze kolem 12 až 14 centimetrů sněhu leží v okolí Lesné, takže je zde strojově upraveno jen kolem deseti kilometrů na Lesenské pláni. Na Lesné je možnost sáňkování a bobování u hájovny pod Edvardovou skálou.

Nadále mimo provoz jsou všechny sjezdové areály, které však lidé často využívají i bez vleků. Majitelé horských areálů si však často stěžují, že lidé, vyrážející za sněhem, se chovají bezohledně. Zanechávají po sobě odpadky, ničí připravený sníh či se pohybují v blízkosti sněžných děl a strojů. Reagoval na to již Sport areál Klíny, který se rozhodl ho zcela uzavřít. "Protože se někteří bobaři a sáňkaři chovají jako čuňata a nechávají po sobě v celém areálu nepořádek a berou jako samozřejmost, že to po nich někdo uklidí, rozhodli jsme se, že už jim k tomu nedáme příležitost a areál uzavíráme i pro bobování a cokoli podobného. Omlouváme se těm, kteří se chovají slušně," vysvětlili provozovatelé.

Ilustrační foto: David Mark z Pixabay.