e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jáchymov oslaví o víkendu 500 let tolaru

publikováno: 8.1.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jáchymovský tolar, slavná stříbrná mince, která dala jméno dnešní nejznámnější měně na světě, se začala razit před 500 lety. O víkendu, konkrétně v sobotu 11. ledna, se v Královské mincovně v Jáchymově otevře nová výstava. Doprovodí ji přednášky i kulturní program.

9. ledna uplyne 500 let od okamžiku, kdy český zemský sněm povolil rodu Šliků, kteří těžili v Krušných horách stříbro, ražbu tolaru v jáchymovské mincovně. Odhaduje se, že jich bylo vyraženo asi 1,3 milionu. Ražbu zastavil císař Ferdinand I. roku 1528. Přesto už sláva mince zvané tolar nepohasla a odvozeny jsou z něj i další měny, včetně slavného dolaru.

Královská mincovna v Jáchymově, pobočka karlovarského muzea, slavné výročí připomene tento víkend 10. až 12. prosince. V pátek program začíná v 17,00 hodin slavnostním zahájením a poté koncertem komorního sboru Rosa Coelia a vystoupením pouličního divadla Viktora Brauneitera.

Výstava, která přibližuje vznik a vývoj tolarových měn v Evropě v 16. století, se otevře v sobotu 11. ledna v 15,00 hodin a doplní ji přednáška P. Vorla. Uvidíte i tzv. galvanoplastické kopie mincí. Výstava nazvaná Od českého tolaru ke světovému dolaru potrvá do 29. března. Nedělní program pokračuje od 14,00 hodin vědeckou konferencí.

Foto: Muzeum Karlovy Vary.