e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První společnou výstavou muzea a galerie v Mostě bude přehlídka mozaiky

publikováno: 8.1.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Do nového roku vstupují mostecké oblastní muzeum a galerie výtvarného umění společně a pod novým názvem Oblastní muzeum a galerie v Mostě. První výstavou nové kulturní instituce bude přehlídka současné české mozaiky v suterénu děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Otevře se 10. ledna.

Výstava, kterou jako první zorganizovala krajem sloučená instituce galerie a muzea, se otevře ve čtvrtek 10. ledna v 17,00 hodin. Představí návštěvníkům přehlídku současné české mozaiky. "Za posledních sto padesát let, od doby historismů a secese dodnes, se výtvarná díla provedená technikou mozaiky stala významnou součástí životního prostředí a vizuální kultury našich měst," vysvětluje autorka výstavy Magdalena Kracík Štorkánová. Neprávem je podle kurátorky spojována s komunistickou výtvarnou tvorbou a cílem výstavy je tento mýtus vyvrátit. "Cílem je představit mozaiku jako umění nesmírně pestré, rozmanité, s obrovskou šíří úhlů pohledu, možností přístupu, materiálové variability, jako umění uplatňující se v užitkových předmětech, v architektuře i jako volná autonomní díla umístěná v interiéru i v krajině," říká kurátorka Jitka Šrejberová. 

Výstava představuje díla více než tří desítek umělců z období od 80. let 20. století po současnost. Otevřena bude do 28. dubna. Výstavní prostory pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Mostě jsou otevřeny od úterý do neděle od 9,00 do 17,00 hodin.