e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Exponát měsíce: Televizní a rozhlasový přijímač Tesla 4002A

publikováno: 8.1.2015, kategorie: Výstavy, autor: Viktor Keller

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum v Teplicích je správcem reprezentativního fondu dokumentujícího vývoj „televizního“ média u nás od jeho počátků. Předmět, který byl zvolen za exponát měsíce ledna - elektronkový televizor Tesla - je nejstarším z nich. Prohlédnout si ho můžete celý měsíc ve foyeru teplického zámku.

Možnosti dálkového přenosu obrazu a zvuku zkoumali vědci a vynálezci již v 19. století, intenzivněji pak po 1. světové válce. V polovině 30. let bylo televizní vysílání zahájeno ve Velké Británii a v Německu. Na našem území byl signál poprvé zachycen pravděpodobně na Děčínském Sněžníku při olympijských hrách v Berlíně v roce 1936.

Experimenty s vlastním televizním vysíláním probíhaly v naší republice od konce 40. let (výstava MEVRO, všesokolský slet). Československá televize pak oficiálně zahájila svou činnost pro veřejnost 1. května 1953. V následujících desetiletích vznikají televizní studia po celé republice, rozšiřuje se časový rozsah vysílání i spektrum pořadů. Nové médium se stalo rychle populárním a v 70. letech již hrálo klíčovou roli ve zpravodajství i ve zprostředkování zábavy. Po změnách v roce 1989 dochází ke vzniku soukromých stanic, které spolu s možností satelitního a kabelového příjmu signálu podstatně zvýšily nabídku televizního vysílání nejrůznějších žánrů.

Elektronkový televizor TESLA 4002A byl historicky druhým typem televizního přijímače československé provenience a vyráběla jej pražská Tesla Strašnice v letech 1954 – 1957. Oproti předchozímu typu byl obohacen o radiopřijímač, takže mohl sloužit ke sledování obou médií. Tvarově připomíná spíše rozhlasové přijímače oné doby a má také možnost příjmu signálu na krátkých, středních i dlouhých vlnách. Televizní obrazovka má úhlopříčku 25 cm a sloužila k příjmu tehdy jediného československého televizního kanálu. Design přístroje je tvořen dřevěnými a umělohmotnými prvky, přední část je potažena brokátovou tkaninou.