e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum bude mapovat hračkářství v Krušných horách

publikováno: 7.12.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeňka Šrédlová

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum v Mostě ve spolupráci s německým spolkem Förderverein des Museums Olbernhau e.V. bude v následujících dvou letech mapovat poválečnou historii hračkářské výroby na obou stranách hranice Krušných hor.

Krušnohorská hračka je stěžejním tématem pro oba partnery. Mostecké muzeum jako vedoucí partner na tento projekt s názvem „Hračkářský průmysl v Krušnohoří - dvě země - dvě cesty“ získalo dotaci z programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Celkový rozpočet projektu činí 237.450 €, z toho 85 % poskytne EU.

Projekt krušnohorského hračkářství má za cíl zmapovat a zpracovat poválečnou historii výroby dřevěných hraček na české a saské straně Krušných hor a představit ji odborné i široké veřejnosti včetně školní mládeže. Výroba hraček jako doplňkové odvětví k hornictví a následně jejich průmyslová výroba jsou součástí společného kulturního dědictví a její zkoumání podpoří zápis Montánní krajiny Krušnohoří na Seznam UNESCO.

Historie německého hračkářství je obsáhle zpracována, avšak pouze do roku 1945. Výzkum k hračkářské výrobě na české straně téměř chybí. K historii podniků VERO a DEHOR se nepodařilo dohledat žádné prameny. Úkolem tohoto projektu je zaplnit tyto mezery na obou stranách hranice. 

V současné době probíhá důkladný badatelský průzkum, jsou dohledávány dobové předměty a dokumentace, hledají se pamětníci, prozkoumávají se archivy. Hlavními výstupy projektu budou odborná publikace, putovní výstava a dokumentární film, který mj. bude poskytnut školám pro výuku regionálních dějin. K větší popularizaci tématu krušnohorského hračkářství přispějí webové a facebookové stránky projektu, kde budou pravidelně uveřejňovány aktuality.

Jak uvedl ředitel mosteckého muzea Mgr. Michal Soukup, projekt se realizuje za pět minut dvanáct, protože poslední pamětníci jsou vysokého věku a rychle odcházejí. "Bez jejich výpovědí bychom nezískali ucelený pohled na tuto problematiku. Prosíme proto širokou i odbornou veřejnost, především pamětníky, aby se s námi spojili, pokud nám mohou poskytnout předměty, stroje a zařízení související s hračkářskou výrobou v Krušných horách. Uvítáme také svědectví formou osobních vzpomínek. Máte na půdě staré nevyužité dřevěné hračky a chtěli byste pomoci projektu? Nabídněte je Oblastnímu muzeu v Mostě," vysvětluje Michal Soukup.

loga_muzeum_most_hracka2.jpg

P.I.