e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Teplicích začal desátý ročník festivalu Teplický Cimes

publikováno: 7.11.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Hana Nováková

Sdílet: facebook twitter google+

Dnes, v neděli 7. listopadu, začal 10. ročník festivalu Teplický cimes – Dny židovské kultury. Po ročním čekání tak může Spolek Ulpan Teplice konečně uspořádat všech jedenáct plánovaných akcí, takže návštěvníci budou mít opět celý listopad z čeho vybírat. Připraveny jsou výstavy, přednášky, hudba i ochutnávka izraelské kuchyně.

Festival zahájila v prostorách Beuronské kaple Gymnázia Teplice vernisáž výstavy Záhadné pouto, kterou uvedl jeden z jejích autorů, hebraista a diplomat, Robert Řehák. Naváže na ni další slavnostní vernisáž, tentokrát výstavy Ilustrované židovské anekdoty Jiřího Šimona, a to v úterý 9. 11. v 17,00 hodin v teplickém muzeu.

Ve středu 10. listopadu se s návštěvníky organizátoři sejdou v Kinu Květen, kde bude k vidění od 19,00 hodin drama Romana Polanského Žaluji!, oceněné Stříbrným lvem benátského festivalu.

Jedním z vrcholů letošního Cimesu bude bezesporu koncert holandské skupiny Amsterdam Klezmer Band, která přijede na Cimes již podruhé, ovšem tentokrát s novým albem Fortuna. Vystoupí v sobotu 13. 11. v Knaku. 

Jako každý rok nesmí chybět ochutnávka Izraelské kuchyně, ve které se letos pražský šéfkuchař Noam Darom zaměří na současné gastronomické trendy v Izraeli. Seznámí nás s nimi v neděli 14. 11. v restauraci U Kozičky. 

Třetí a poslední festivalový týden zahájí beseda o Historii židovské kopané

v Československu s Lubomírem Králem, autorem stejnojmenné publikace. Sejdeme se na ní ve středu 17. listopadu opět v teplickém muzeu.

I letos přijal pozvání na festival rabín brněnské židovské obce Štěpán Menaše Kliment, který tentokrát přiblíží židovské modlitby. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 18. 11. v kavárně Krušnohorského divadla.

V neděli 21. 11. můžete absolvovat netradičně komentovanou jízdu minibusem, během které vás Pavlína Boušková z teplického muzea a architekt Jan Hanzlík seznámí s Industriální architekturou teplických židovských továren a podniků a s osudem rodin jejich zakladatelů. 

Židé, křesťané, muslimové: Co se děje v dnešním světě - to je téma pro Terezii Dubinovou, jejíž přednáška proběhne v úterý 23. 11. v Regionální knihovně Teplice.

Jak chutná hudba? To vám prozradí v netradičním formátu česko-slovenské kvarteto Hudba na talíři. Jejich recepty se rozezní v Beuronské kapli teplické gymnázia v sobotu 27. listopadu. 

Festival bude zakončen v pondělí 29. 11. divadelním představením Moje první židovské vánoce Divadla F. X. Šaldy, které se bude konat od 19,00 hodin ve Velkém sále Krušnohorského divadla. Současná izraelská režisérka, herečka a především dramatička, Hadar Galron, se ve své hře zaměřila na osudy českých židovských rodin ve dvacátém století. Ve středu jejího zájmu nestojí ovšem téma holocaustu, ale spíše to, co se zde dělo po válce.

Na všech akcích bude pro návštěvníky připraveno tradiční pohoštění. Více informací možno získat na stránkách festivalu www.teplickycimes.cz.