e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sbírková sobota: Připojte se nákupem v obchodech

publikováno: 7.11.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Tomáš Gajdošík

Sdílet: facebook twitter google+

Už pošesté může každý pomoci nákupem trvanlivých potravin a drogistického zboží lidem, kterým schází. Národní potravinová sbírka proběhne letos v sobotu 10. listopadu od 8,00 do 18,00 hodin a v Ústeckém kraji se do ní zapojí 72 obchodů, v nichž můžete nakoupit a darovat potraviny. Přečtěte si, komu pomůžete.

„Sáček těstovin, masová konzerva, balík dětských plen – to jsou pro někoho běžné položky týdenního nákupu. Pro jiného to může být zásadní věc, která mu výrazně ulehčí život. Národní potravinová sbírka proto již tradičně dává možnost každému, kdo může a chce, pomoci potřebným. Darované trvanlivé potraviny a drogistické zboží putuje například matkám samoživitelkám, seniorům, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů,“ říká Pavlína Kalousová, předsedkyně BpS - Byznys pro společnost, která vznik Národní potravinové sbírky před šesti lety iniciovala. Každoroční vlnu solidarity podtrhují také dobrovolníci, kteří pomohou sbírku uskutečnit.

Cílem celonárodní charitativní akce Národní potravinové sbírky je již tradičně dát možnost projevit lidem solidaritu s těmi, kterým nezbývá dost prostředků na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Nákupem mohou lidé nejen pomoci, ale současně ukázat, že si uvědomují, že jsou mezi námi lidé v tíživé životní situaci. Národní potravinovou sbírku organizuje BpS - Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, NADĚJÍ, Armádou spásy, Charitou Česká republika. Na realizaci sbírky se podílí také řada neziskových organizací a tisíce dobrovolníků. 

Do Národní potravinové sbírky se letos se svými vybranými prodejnami zapojí Albert, BILLA, drogerie dm markt, Globus, Lidl, Makro, Penny Market, ROSSMANN a Tesco. Přehled všech prodejen, kde se sbírka uskuteční je k dispozici na www.narodnipotravinovasbirka.cz

Mezi cíle Národní potravinové sbírky patří nejen získat trvanlivé potraviny a drogistické zboží pro potřebné, ale organizátor chce upozornit i na nelehkou situaci, lidí, k nimž pomoc směřuje. Letos se proto BpS - Byznys pro společnost spojil s Klubem svobodných matek. Členky klubu se jako dobrovolnice zapojují do sbírky a část z vybraného zboží pomůže i jim. Klub svobodných matek se zaměřuje na všechny matky samoživitelky a nabízí pomoc i poradenství v jejich složité životní situaci. „Z našeho průzkumu vyplývá, že průměrný měsíční příjem matek samoživitelek se pohybuje od 10 do 20 tisíc korun, výživné na dítě přitom dostává každá druhá. Většinou se starají o 1 nebo 2 děti a jejich finanční situace umožňuje pravidelně nakupovat ovoce a zeleninu nebo platit dětem zájmové kroužky ve školce či ve škole jen každé čtvrté matce samoživitelce. Národní potravinová sbírka těmto ženám pomůže nejen materiálně, ale také díky ní chceme upozornit na nelehkou situaci matek samoživitelek,“ říká Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.

Toto jsou však jen statistická data – řada matek samoživitelek je v ještě horší situaci. To nejlépe ilustrují příběhy reálných členek klubu: Veronika P má po zaplacení všech nezbytných výdajů 1800 Kč měsíčně na jídlo a hygienu. Veronika si bohužel nemůže dovolit pravidelně nakupovat základní potraviny, jako jsou např. rýže, těstoviny, čočka, ovocné přesnídávky, jogurty, sýry, mléko, máslo. Nebo Denisa P., která má dvouletého synka Jakuba. Měsíčně mají na stravu a drogerii necelé 2000 Kč. Skoro veškeré finance jdou na potřeby a stravu syna. Markéta Š. sama vychovává osmiletého a osmnáctiměsíčního syna a má tak napjatý rozpočet, že jí nezbývá po zaplacení nákladů na pravidelný nákup potravin, jako jsou např. vajíčka, maso, olej, pečivo na svačiny do školy, mléko, ovoce, máslo, a další. 

Hlad není bohužel ani u nás abstraktní pojem - podle kvalifikovaných odhadů u nás žije na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení téměř 1,5 milionu lidí. Organizátoři akce z aliance BpS – Byznys pro společnost, budou rádi za každou darovanou trvanlivou potraviny či drogistické zboží pro lidi, kterým se nedostává. „Je také důležité, aby lidé při darování potravin nezapomněli na výživovou hodnotu potravin a jejich kvalitu. Dárci mohou najít inspiraci na www.narodnipotravinovasbirka.cz, kde je k dispozici kalkulačka, na které si mohou například spočítat, jaké množství potravin potřebuje na jeden týden senior nebo kolik drogistických potřeb využije čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi na dva měsíce,“ říká Tomáš Gajdošík, koordinátor a mluvčí Národní potravinové sbírky z aliance BpS.

Cesta vybraných potravin a drogerie vede z nákupního košíku dárců k dobrovolníkům, kteří budou přímo v obchodech za pokladnami a budou označeni logem sbírky. Ti převezmou darované potraviny, roztřídí a večer 10. listopadu budou darované potraviny převezeny do potravinových skladů České federace potravinových bank. Odtud již potraviny putují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným. Důležité je, že cesta potravin je přímá a krátká. Darované potraviny zůstávají v pobočce potravinové banky v tom kraji, kde byly darovány. Proto darováním pomáhají dárci především ve svém okolí.