e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplické lázně představily podobu nového termálního komplexu

publikováno: 7.11.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden začíná v Teplicích největší rekonstrukce lázeňského domu Beethoven poslední doby. V létě příštího roku by se měly otevřít nové bazény a termální koupele z Pravřídla pod názvem Thermalium. Od pondělí je proto Beethoven uzavřen.

„Co do velikosti, teploty a složení bude nový termální komplex zcela unikátní,“ popisuje jedinečnost projektu Radek Popovič, statutární ředitel Lázní Teplice v Čechách a dodává, že výstavba Thermalia je největší projekt v moderních dějinách teplického lázeňství. „Stávající bazén po 20 letech nepřetržitého provozu dosluhuje, a tak jsme se rozhodli pro výstavbu nového prostoru, který v maximální možné míře zpřístupní návštěvníkům lázní mimořádnou léčivou sílu našeho Pravřídla.“

teplice_thermalium_studie_2.jpgRozsáhlá rekonstrukce si vyžádá úplnou uzavírku Lázeňského domu Beethoven, která začala v pondělí 6. listopadu. Opětovné znovuotevření Beethovena je plánováno na jaro 2018. „V tu chvíli budeme otevírat s inovovaným balneoprovozem termálních koupelí. Jejich proměna pamatuje na větší soukromí, tradiční atmosféru i přímou a ničím nerušenou vazbu na následující zábal a masáž. Tato kombinace platí za základ naší úspěšné léčby,“ přibližuje Radek Popovič. „Na samotné Thermalium si pak počkáme na konec léta příštího roku,“ vysvětluje ředitel Lázní Teplice v Čechách a dodává, že nové léčivé lázně nabídnou přibližně 450 m2 vodní plochy a jen v hlavní lázni bude instalováno 101 masážních a rehabilitačních prvků, kterými za hodinu proteče přes 800 kubíků vody z Pravřídla.

Architektem projektu Thermalia je známý teplický architekt Petr Sedláček: „Therma v nerezové vaně, pilíře ve vodě, kamenný obklad, bílé stěny, přísně neutrální barvy. Vše je podřízeno léčivému živlu. Vodní plocha ovládá celý sál. Denní světlo proniká do lázně pouze několika kulatými otvory ve stropě… voda svítí zevnitř,“ popisuje architekt unikání koncept velké a malé lázně s tím, že zde se hosté setkají i s hlavním symbolem Thermalia – teplickou lvicí. „Původní chrlič teplických pramenů byl zhotoven v roce 1583 a bez přestání vydával thermu dlouhých 300 let,“ doplňuje Radek Popovič. Kromě obou bazénů budou moci lázeňští hosté využít i individuální lázně, Kneippův chodník, řadu saun a také relaxační zónu na střeše nové stavby, kde vznikne extenzivní zahrada.

Foto: Lázně Teplice, a.s.