e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel Bez kofeinu aneb věda pro děti

publikováno: 7.11.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

V ústeckém Fokus kafe se pokouší obnovit speciální „přátelská setkání s vědou“, určená především dětem – Café Nobel Bez kofeinu. Budou se konat každý měsíc. V říjnu se to z důvodu onemocnění lektorky nepodařilo, děti jsou proto zvány poprvé v úterý 10. listopadu na povídání na téma Textilní poklady ukryté v zemi.

Výroba textilií a jejich každodenní použití byly nedílnou součástí života našich předků v pravěku i ve středověku. Jakým způsobem textilie vznikaly a co se po jejich výrobě dochovalo na archeologických nalezištích? V rámci Café Nobel Bez kofeinu o tom bude vyprávět PhDr. Helena Březinová, Ph.D. z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky. Textilie se od počátku vyráběly z rostlinných a živočišných vláken, která se však poměrně rychle rozpadají. V archeologických vrstvách se proto pozůstatky různých látek a oděvů nacházejí jen zřídka – občas se to ale přece jen podaří. Archeoložka Helena Březinová je vedoucí restaurátorských laboratoří, kde zkoumá právě vzácné nálezy starých textilií. Něco málo ze své práce i z historie výroby textilu a odívání představí i dětem. 

Pořad je vhodný především pro žáky 2. stupně ZŠ, ale přijít mohou i o něco mladší nebo naopak starší zájemci. Dospělí mají přístup pouze v doprovodu dětí - nemusí se přitom jednat o jejich vlastní potomky. 

Doporučujeme rezervovat si předem místa k sezení na mailu fokuskafe-usti@fokuslabe.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před začátkem pořadu. Začátek v 16,30 hodin, pokud nebude do té doby naplněna kapacita kavárny, mohou přijít na řadu dospělí zájemci bez dětí.