e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ohřecká Osmička přilákala přes 600 běžců a chodců

publikováno: 7.10.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tři a padesát kilometrů letos našlapali a naběhali účastníci Ohřecké Osmičky. Turisticko-sportovní seriál Destinační agentury Dolní Poohří už zná vítěze. Druhý ročník akce přilákal řadu nových sportovců a turistů a na start se postavilo přes 600 dospělých i dětí. Účastnický rekord drží etapa na zámku Stekník na Žatecku.

Poslední etapa osmidílného seriálu, který začal v květnu v Klášterci nad Ohří, se konala v polovině září na vrchu Úhošť u Kadaně. Až do konce září měli možnost běžci i chodci absolvovat etapy individuálně a hlásit své časy a našlapané kilometry. „Vycházíme tak vstříc všem, kteří se nemohou vypsaného termínu zúčastnit. Naším cílem je totiž především ukázat návštěvníkům krásy Dolního Poohří a je jedno, zda přijdou na trasu společně nebo sami,“ vysvětluje ředitel Destinační agentury Dolní Poohří Ing. Lukáš Pichlík. K tomu letos výrazně napomohla nová mobilní aplikace Ohřecká Osmička, kde zájemci najdou všechny trasy z obou ročníků i s popisem zajímavostí na trase.

Při osmi etapách čekalo návštěvníky celkem 52,7 kilometru, dětské trasy byly kratší. V nejkratším čase – 3 hodiny a 19 minut - absolvoval letošní seriál Pavel Štajnc v kategorii Muži I, který si odnáší titul Běžec Poohří. V druhé mužské kategorii se vítězem stal Michal Šupol. V ženských kategoriích zvítězila Petra Kadeřábková a Bertha Condori Ramos de Maják. V juniorské kategorii byl nejrychlejší s časem pod čtyři hodiny Tomáš Čech a mezi dětmi do 12 let o minutu před Ivou Blažkovou zvítězil Michal Šupol. Slavnostní vyhlášení vítězů se bude konat 6. listopadu v Kadani u příležitosti zakončení turistické sezóny a oslav desetiletí existence Destinační agentury Dolní Poohří.

O velké oblibě seriálu svědčí fakt, že více než čtyřicet chodců a osmdesát běžců zvládlo všech osm etap. „Kombinace běhu a trasy pro chodce se osvědčila. Běžci a turisté jsou rozděleni přibližně půl na půl, každý si vybere to své,“ říká Lukáš Pichlík. Na start se letos postavilo 330 běžců a 294 chodců, více než dvojnásobně tak druhý ročník v účasti překonal ten první. Letošní novinkou byla platba startovného ve výši 50 korun za etapu. „Veškerý výtěžek ze startovného je určen charitativní organizaci Volně dýchej. Vybrali jsme sumu, která vysoce převýšila naše očekávání, a můžeme tak pomoci několika rodinám. Její výši si necháváme jako překvapení na galavečer v Kadani,“ doplnil ředitel.

Osmidílný turisticko-sportovní seriál vstoupil letos do druhého ročníku. Hned první etapou v Klášterci nad Ohří překonal loňský rekord a získává stále větší oblibu. Cílem seriálu je absolvovat všechny etapy a tím posbírat všech osm ústřižků slepé mapy Dolního Poohří. Odměnou za každou etapu byla letos absolventům také dřevěná pamětní mince s vlastním měšcem do sbírky. „Rostoucí obliba seriálu nás velmi těší a věřím, že se ho podaří zorganizovat i příští rok,“ dodává Lukáš Pichlík.