e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 9. až 11. října

publikováno: 7.10.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S koncem turistické sezóny už víkendových akcí ubývá, přesto jsme jich pro vás pár našli – děti pobaví uspávání draka i spousta pohádek. Pro dospělé máme vinobraní i posvícení a pro sportovce hned dva běžecké závody.

Vzpomínka na polárníka
Sto let uplyne od úmrtí jednoho z nejslavnější rodáků Teplic, polárního badatele a objevitele vzdálených zemí Julia Payera. Oslavy začínají v neděli 11. října ve 14,00 hodin u jeho rodného domu v Šanově, dnes hotelu Payer. Součástí oslav bude i uvedené zcela nové skladby Hold Juliu Payerovi. Podrobnosti o nedělních oslavách i dalším programu zde

Uspávání draka
Březenský drak – nebo-li vysloužilé uhelné rypadlo v Březně na Chomutovsku – se ukládá ke spánku. Stane se tak v sobotu 10. října během celodenního programu (od 10,00 do 17,00 hodin). Děti čeká spousta soutěží a atrakcí, budou vyrábět sny pro draka, hrát bude hudba, ve 12,00 hodin zahraje Divadlo v Pytli drakovi Večerníček, v 15,00 hodin bude vybrán rytíř, který draka uspí. Vstup je zdarma (na fotce).

Vinobraní ve Stranné
Rodiče se pak mohou přesunout jen kousek do Stranné u Března, kde bude od 14,00 hodin u kostela probíhat první vinobraní, pořádané obcí a místními vinaři. K poslechu zahraje skupina Silentium 24,  k ochutnání bude burčák a místní víno.

Braňanské posvícení
Krásné datum 10. 10. od 10,00 hodin si vybrali pořadatelé posvícení v Braňanech na Mostecku.. Můžete se těšit na bohatý program s dobovou hudbou, kejklířem, orientálními tanečnicemi, fakírem, pouťovými atrakcemi a soutěžemi pro děti. Porcování posvícenské husy starostou začíná v 11,00 hodin, soutěž v pojídání bramborových šišek od 14,00 hodin, a od 16,00 hodin na koncert Ivana Hlase. Ve 20,00 hodin začíná v kulturním domě Stromovka posvícenská zábava.

Benefice v Klášterci
Dobro je v nás je titul benefičního vystoupení kláštereckých umělců pod záštitou spolku ŽENY 100+. Koná se v Kulturním domě v Klášterci nad Ohří v sobotu 10. října od 14,30 hodin a během odpoledne a večer vás čeká hudba, divadlo, taneční vystoupení i talk show. Veškerý výtěžek bude věnován MÚSS Klášterec nad Ohří na nákup polohovacího lůžka pro seniory.

Charita v Mostě
Další charitativní večer se koná ve stejný den, v sobotu od 19,00 hodin v Městském divadle v Mostě. Program Móda a hvězdy spojí módní přehlídku s prezentací úspěšných sportovců, takže se na pódiu potkají Miss ČR Nikol Švantnerová, Gabriela Kratochvílová a Lucie Šlégr s mosteckými házenkářkami Černí andělé a hráči HC Verva Litvínov. 

Filmový festival
V nově otevřeném Café baru v litvínovské Citadele se od 7. do 13. října koná Velké filmové festivalové echo Be2Can, které přináší unikátní přehlídku filmů z prestižních filmových festivalů. V pátek vás čeká německé drama Victoria, francouzský snímek Dheepan o bojovníkovi Tamilských tygrů ze Srí Lanky, v neděli akční podívanou Tchaj-wanu Assassin, zasazenou do Číny 9. století. Promítá se vždy od 19,30 hodin. Podrobnosti o filmech najdete na webu Citadely

Farmářské trhy
Kde nakoupit dobroty z podzimní úrody. V sobotu 10. září se trhy konají v Chomutově na náměstí 1. máje (od 8,00 do 12,00 hodin). V pátek 9. října budou trhy od 11,00 do 17,00 hodin před OC Olympia Teplice. Každou sobotu dopoledne se pak trh koná na tržnici v Mostě za Rozkvětem.

Modelářský víkend
Víkendové setkání létajících modelů a maket větroňů se koná na letišti Aeroklubu Raná. Za příznivého počasí se samozřejmě bude s modely také létat. Kromě zajímavých modelů, návštěvníci mohou shlédnout letecký provoz aeroklubu a vážní zájemci o plachtění se mohou informovat o podmínkách plachtařského výcviku.  Na své si přijdou i příznivci historie létání, neboť v prostorách AK Raná je největší kolekce létajících historických kluzáků v Čechách s nejstarším modelem z roku 1923.

Duchcovský viadukt
Běžecký závod nazvaný Běh duchcovským viaduktem se koná již po 61. v Duchcově. Hlavní závod startuje v 11,30 hodin vedle kina Lípa před vchodem do zámecké zahrady. První starty žákovských kategorií jsou již v 9,30 hodin. Děti čekají kratší tratě, pro dospělé jsou připraveny trasy na Liptickou vyhlídku v délce 9,4 km pro muže a 6,5 km pro ženy. Prezentace bude probíhat v ZŠ Antonína Sochora od 8,30 hodin.

Krušnohorský Everest
Jen pro opravdu drsné povahy je určen extrémní závod Krušnohorský Everest, který startuje v sobotu 10. září v Mikulově na Teplicku. Podle pořadatelů jde o nejtěžší intervalový závod v České republice. Úkolem družstev je během 12 hodin co nejvíce krát vystoupat po slalomovém svahu na Bouřňáku s převýšením 256 metrů. Start je ve 12,00 hodin. Podrobnosti a přihlášky zde.

Premiéra pohádky
Klasické ruské lidové příběhy, známé jako soubor Krása nesmírná, ožije v sobotu 10. září na prknech mosteckého Divadla rozmanitostí. Na dětské diváky čekají hned tři pohádky, předpremiéra se koná v 10,00 hodin, premiéra v 17,00 hodin.

Kam za pohádkou?
Chladný říjnový víkend ale můžete strávit s dětmi i v dalších divadlech. V sobotu 10. října od 16,00 hodin s nimi můžete vyrazit na klasickou Popelku do Docela velkého divadla v Litvínově. V neděli pak Docela velké divadlo uvede v Divadle pod koulí v mosteckém Repre pohádkovou komedii Za brankou je drak (od 16,00 hodin). V teplickém planetáriu děti čekají od 14,00 hodin zajímavosti o hvězdné obloze a pohádka Lovec Orion. V neděli od 10,30 hodin ožijí v Krušnohorském divadle Teplice skřítkové Křemílek a Vochomůrka v podání Divadla Anfas.

Rodinné zápolení na Kočičáku
Devátá akce Rodinného zápolení v Chomutově se jmenuje Podzimní vábení a zavede účastníky do muzea československého opevnění na Kočičáku. Start a registrace je v sobotu 10. října od 12,00 do 13,00 hodin za přivaděčem Březenecká (stanoviště cirkusů u bývalé 6. ZŠ) a cíl právě na Kočičáku. Tam děti i rodiče čeká pouštění draků, opékání brambor, překážková dráha, ukázky výstroje a výzbroje čs. armády z roku 1938, střelba ze vzduchovek a hod granátem, prohlídky pevnosti Na Kočičáku s průvodcem.

Ekohrátky
Poslední letošní Ekohrátky, tentokrát na téma Jak přečkat zimu pořádá Mateřské centrum Barborka v Mostě. Děti se dozví, jak zvířata přezimují, kde kdo spí, čeká je poznávání plodů a listů stromů, detektivní pátrání po stopách, hry, ptačí výlety a výtvarná dílna. Sraz je v sobotu 10. října od 10,00 hodin u vstupu do lesa u koupaliště Ressl. Po aktivitách venku je naplánován přesun do Barborky. Akce je zdarma, s sebou svačinu a vhodné oblečení.