e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Strupčicemi vede nová interaktivní naučná stezka

publikováno: 7.10.2015, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na konci září byla ve Strupčicích na Chomutovsku otevřena interaktivní naučná stezka, která vznikla jako součást projektu „Babičko, dědečku vyprávěj“. Přibližně pětikilometrová trasa provede turisty i školní kolektivy historií i současností obce a obsahuje také vyprávění strupčických pamětníků.

Na stezce je umístěno deset informačních panelů. Devět se týká historie obce a jeden místní přírody. Panely jsou opatřeny QR kódy, které uživatelům chytrých mobilů a tabletů poskytnou další informace - například vyprávění pamětníků, fotografie nebo jiné zajímavosti. Ty budou postupně aktualizovány a doplňovány.

Naučná stezka začíná u sportovního areálu, vede přes centrum obce s kostelem a návsi, okolo rybníku Bahňák, strupčické cihelny přes mořskou dalbu na rozhlednu Maják. Odtud je možné se vrátit zpět k vychozímu místu. Celá trasa měří asi pět kilometrů. 

Na projekt přispěla Poštovní spořitelna prostřednictvím nadace Via částkou bezmála 90 tisíc Kč. Na realizaci projektu se podílel Spolek přátel památek obce Strupčice, obec a zdejší základní škola. "Většina poutníků zdolala tzv. malý okruh, tj. cestu z výchozího stanoviště k místní „minizoo“. Na velký okruh s rozhlednou Maják si troufla už jen hrstka vytrvalců. Ohlasy na naučnou stezku jsou vesměs pozitivní," informovala za Spolek přátel památek obce Strupčice Jana Vargová. 

Stezka je určena pro všechny zájemce, členové spolku ale předpokládají, že zaujmout by mohla hlavně okolní školy. Na webu www.spolekstrupcice.cz lze stáhnout pracovní listy pro různé věkové kategorie dětí. Poslechnout si tam můžete také ukázky z vyprávění strupčických pamětníků, které zaznamenávaly děti ze zdejší základní školy. Web i panely naučné stezky jsou také plné historických i současných fotografií Strupčic.