e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Březno opraví kostel ve Stranné

publikováno: 7.10.2011, kategorie: Turistika, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Teď ještě nenápadně splývá s okolím, ale příští rok už bude zářit novou střechou a věžičkou. Řeč je o kostele Nejsvětější Trojice ve Stranné, části obce Březno. Vidět je už ze silnice z Kadaně, jenže je neudržovaný a zanedbaný. Kompletní rekonstrukce ale potrvá několik let.

„Na věžičce je sice lešení, ale nic se tam neděje, je to nebezpečné,“ komentuje současný stav kostela starosta Března Zděnek Valenta. Proto se obec rozhodla získat kostel do svého vlastnictví, aby ho mohla kompletně opravit a zvelebit. A podařilo se, církev jej obci darovala.
Letos bude vybrán dodavatel projekčních prací na celkovou opravu budovy, nutné je zabezpečit nejprve lešení a věž, na níž už rostou dokonce břízy. „Rozhodně se o kostel postaráme, aby nespadl. Až bude po rekonstrukci, stane se z něj dominanta Stranné,“ těší se starosta. Ovšem je jasné, že to bude ještě několik let trvat.
Přímo v Březně stojí ještě impozantní kostel sv. Petra a Pavla, který je v majetku církve. Obec na jeho údržbu a opravy každý rok přispívá, letos půl milionem korun na kompletní opravu fasády.