e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poválečné hračky z Krušných hor ukazuje mostecká výstava

publikováno: 7.9.2021, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jak se vyvíjela hračkářská výroba v Krušných horách po druhé světové válce, ukazuje nová výstava, otevřená v mosteckém muzeu. Je dílem společného výzkumu muzejníků na české a německé straně hor a v příštích letech bude putovat po muzeích v obou zemích.

Výstava, která bude v Mostě otevřená do konce listopadu, mapuje odlišný vývoj v Německu a v Česku. Výroba hraček má v Krušných horách dlouhou tradici, která začala po útlumu těžby rud a rozvinula se především na Mostecku a zrcadlově v okrese Krušnohoří na německé straně. „Dlouhá staletí se výroba hraček na obou stranách hranice vyvíjela pospolu, vznikaly podobné výrobky, využívaly se stejné techniky a odbyt probíhal napříč hranicí. Zlom nastal po roce 1945, kdy vzniklo neprostupné hraniční pásmo mezi saskou a českou částí Krušných hor. Kromě zpřetrhání osobních vazeb se dvěma různými cestami vydala i hračkářská výroba,“ vysvětluje autor výstavy Michal Soukup. 

muzeum_most_hracky_cz.jpg„Ta rozdílnost spočívala zejména v designu a vývoji. Protože na německé straně zůstaly fabriky zachovány, tradice pokračovala a věnovali se i tvorbě nových modelů. Na naší straně se prakticky po celé toto období vyráběly hračky úplně stejné – typicky zatloukací stolky, tivoli, skládací krabičky a další drobný sortiment. S tím si firma Dehor, která se poté stala jediným nositelem hračkářské výroby na naší straně, vystačila až do konce socialismu,“ shrnul závěry výzkumu, kterého se vedle mosteckého muzea účastnilo také muzeum v Olbernhau.

Výstavě předcházel dlouhý průzkum, při němž muzejníci narazili na nedostatek pamětníků i archiválií a chybí dokonce i dochované hračky. Přestože se vyvážely do zahraničí po celých paletách, podařilo se najít jen pár kousků. Na výstavě tak návštěvníci uvidí hračky, které se po roce 1945 vyráběly v Česku i v Německu, také vzpomínky pamětníků i to, co darovali nebo půjčili muzeu. Podle ředitele muzea je výstava určena jak dospělým, kteří si mohou zavzpomínat na hračky svého dětství, ale též dnešním dětem, pro něž jsou připraveny interaktivní hry i malá herna. Děti pobaví také krátký kreslený film, který představuje ve zkratce vývoj hračkářství v Krušných horách. Vzpomínky pamětníků pak zachycuje dokumentární film a publikace. „K výstavě je připraven doprovodný program v podobě tří workshopů, termíny ještě upřesníme,“ doplnila Jitka Klímová z propagace muzea.

Výstava Hračkářský průmysl v Krušnohoří - dvě země - dvě cesty bude přístupná v hlavní budově muzea v Mostě do 28. listopadu. Poté se přesune do saského Olbernhau a následně bude putovat po českých i německých muzeích.