e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 9. až 10. září

publikováno: 7.9.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend nebudete vědět, kam dřív. V sobotu se konají hned tři hornické pouti – v Jirkově, Bílině a Mostě (tam pod názvem Mostecká slavnost), Dny evropského dědictví otevírají památky v mnoha městech, slavit budou také v Krupce, Klášterci nad Ohří a přidáme i tip pro turisty do Krušných hor.

Dny evropského dědictví
Kam se vyplatí tento víkend vyrazit? Určitě do měst, která se zapojí do Dnů evropského dědictví, neboť nabídnou jednak prohlídky zdarma a jedna vám dají nahlédnout do jindy uzavřených prostor. Vybírejte třeba v Chomutově, Lounech, Kadani... Podrobnosti nabízí článek Prohlédněte si zajímavé památky zdarma. Akcím na Lounsku se samostatně věnuje dnešní článek v Magazínu.

Setkání na horách
Město Litvínov organizuje v Krušných horách setkání turistů a cykloturistů, které se uskuteční v neděli 11. září. Sraz je na Dlouhé Louce na parkovišti v 11,00 hodin, můžete využít autobus z Litvínova za 30 Kč, který odjíždí v 10,20 z autobusového nádraží a jízdenky jsou v prodeji v infocentru na zámku. Odtud povedou tři cyklotrasy (13, 23 a 29 km) a dvě pěší trasy (12 a 23 km), které končí na Klínech v chatě Emeran. Ta bude probíhat setkání turistů a cykloturistů od 13,30 hodin. Můžete také využít výuky nordic walking, včetně půjčení holí, rezervace v infocentru. Zpět do Litvínova se dostanete na kole nebo autobusem v 15,30 hodin.

Festival bez zámků
6. ročník hudebně divadelního a filmového festivalu propagujícího integraci zdravých a handicapovaných lidí prostřednictvím umění, zvláště amatérského se koná v Domově bez zámků v Tuchořicích na Žatecku. Vstupné 70 Kč dospělí, 35 Kč děti, které bude věnováno místní zoo. Soubory a kapely vystoupí v prostorách zámeckého areálu. Návštěvníky čeká spousta doprovodného programu jako například dobročinný jarmark, nebo akce Daruj radost. Podrobný program zjistíte na webu pořádající lounské knihovny. 

Den horníků
Město Bílina slaví Den horníků, a to na Mírovém náměstí v sobotu 10. září. Už v devět ráno začne hrát dechovka a o hodinu později vyjde průvod od Pivovaru na Mírové náměstí. Během dne pak vystoupí řada muzikantů a kapel mnoha žánrů, například Josef Zíma, ale i Brutus, Skety, O5 a Radeček. V poledne začíná soutěž jedlíků. V Divadle je od 15,00 hodin připravena pohádka pro děti, v 16,00 hodin se v kostele svatého Petra a Pavla koná koncert Musica Dolce Vita, knihovna bude mít otevřeno celý den s programem pro děti. Na náměstí bude ke shlédnutí výstava fotografií. Program končí v půl osmé a pořadatelé slibují překvapení.

Hornická pouť
Další hornické oslavy se konají v Jirkově, a to také v sobotu 10. září. Program letos zaplní hned tři místa. Ve 12,00 hodin ho odstartuje na náměstí Dr. E. Beneše dechovka a po ní Ivan Mládek a Banjo Band a ve tři hodiny předávání Ceny Jirky. V 17,00 hodin vystoupí David Kraus s kapelou a poté revival AC/DC, na závěr ve 20,30 hodin koncertuje Michal Hrůza. Další hudba bude znít v Kostelní ulici u infocentra a nově také u restaurace Shamrock na nádraží, kde ve 13,30 uslyšíte kapelu Neřež a další kapely ve stylu country. Chybět nebudou klasické pouťové atrakce a občerstvení.

Koncerty pozdního léta
Zámek Krásný Dvůr připravuje na závěr sezóny dva koncerty. První se odehraje v sobotu 10. září od 19,00 hodin ve velkém zámeckém sále a nese název Luciferův pád. Program přináší skladby z anglické, italské i německé duchovní hudby druhé poloviny 17. století. Literární páteří programu je epická báseň Johna Miltona „Ztracený ráj“ pojednávající vzestup a pád Lucifera a s ním i téma bezohlednosti, zrady, prohry, arogance, pokání a spásy. Vstupenky stojí 130 Kč. Další koncert se bude konat 24. září.

O zahradách
Milovníky historie by mohla zaujmout série přednášek o historických zahradách, která se koná v sobotu 10. září na zámku Libochovice. Od 10,00 hodin se dozvíte zajímavosti o lednicko-valtickém areálu, Terezině údolí u Nových Hradů, od 15,30 hodin se koná přednáška o cestách hraběte Herbersteina Afrikou a od 17,30 hodin je v zámeckém skleníku připraveno komponované čtení deníku Kristy Podané z cesty po Nilu na přelomu let 1928 a 1929. 

Venkovské trhy
Venkovské farmářské trhy se budou konat v sobotu 10. září v Droužkovicích na Chomutovsku. Kromě nakupování se můžete zapojit také do soutěže o nejlepší výrobek z jablek a švestek. Stačí donést upečenou dobrotu a laická porota vybere vítěze. Trhy se konají na koupališti od 9,00 do 12,00 hodin, zúčastnit se můžete i tomboly.

Františkánské léto
Letní kulturní program v zahradách Františkánského kláštera v Kadani se chýlí ke konci. Tuto neděli 11. září můžete naposledy zajít na hudbu a pohádku. Od 14 hodin zahrají trampové Roháči z Lokte a od 16 hodin děti čekají Hrátky s Tomem z divadla Hnedle Vedle. Vstupné na každou akci je 30 korun. V sobotu od 20,00 hodin pak můžete do areálu kláštera vyrazit na pozorování hvězdné oblohy s astronomem. Pomocí hvězdářského dalekohledu budete moci pozorovat četné objekty na nočním nebi. Tentokrát se bude Měsíc nacházet po první čtvrti, což jsou velmi vhodné pozorovací podmínky. 

Oslavy MHD
115 let MHD na Mostecku je důvodem k oslavě, a tak se 10. září koná Den otevřených dveří dopravního podniku. Areál DpmML na třídě Budovatelů v Mostě bude otevřen od 9 do 12 hodin. Prohlédnout si můžete nejen dopravní techniku, ale také ukázky Policie ČR, Městské policie Most a hasičů, čeká vás stánek BESIP, atrakce pro děti, simulátor a motokáry. Vstup zdarma.

Mostecká slavnost
Tradiční Mostecké slavnosti letos přibyl podtitul Krušnohorská a kromě mostecké historie připomene i 700. výročí narození Karla IV. Slavnostní průvod dechových kapel, mažoretek, sportovních klubů a veřejnosti odstartuje v sobotu 10. září ve 12,00 hodin z 1. náměstí směrem ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde se bude konat program na třech scénách, jejich podrobný program najdete v článku Mostecká slavnost letos s podtitulem Krušnohorská

Cyklistické závody pro děti
Cyklistický klub Litvínov zve děti a mládež nejen z Litvínova na cyklistické závody, které se konají v neděli 11. září (a poté ještě 25. září, finále podzimního seriálu se pak koná 9. října) na Koldomu u sportovní haly. Start je v 11,00 hodin a závod je určen pro děti od 3 do 16 let. Trať povede převážně terénem. Podrobnosti můžete zjistit na www.cyklistickyklublitvinov.cz.

Mariánské poutní slavnosti
Svátek patronky zdejšího chrámu oslaví o víkendu Krupka na Teplicku. Dvoudenní program v sobotu a neděli 10. a 11. září zahrnuje řadu hudebních vystoupení, šermíře a kejklíře, porcelánové trhy a výstavu kaktusů, která bude otevřena už od čtvrtka. Podrobnosti se dozvíte v programu, který vyšel v pondělí. 

Klášterecké promenády
Hudební festival na závěr léta se bude odehrávat v lázních v Evženie v Klášterci nad Ohří v sobotu 10. září. Hrát se bude na dvou scénách - u lázeňské kolonády se představí místní kapely jako Muzika Občas nebo Naplech a žáci ZUŠ (hrát se začne v 15,20 hodin), u nové stáčírny pak bude hlavní stage, kde program začíná ve 14,30 hodin. Postupně zahrají Booger, We On The Moon, Adam Mišík, Wohnout, Rybičky 48 a na závěr v půl jedenácté Vypsaná Fixa. Vstup zdarma.

Svět v pravěku
Neuvěřitelný svět prvních zemědělců mezi Ohří a Berounkou představí celodenní program v sobotu 10. září v Archeologickém skanzenu Březno. Dozvíte se a vyzkoušíte si, jak žili a v co věřili naši předkové v mladší době kamenné, jak vařili, vyráběli nástroje, rozdělávali oheň. Program bude probíhat od 10,00 do 18,00 hodin a v rámci Dnů evropského dědictví je vstup zdarma. Podrobnosti o něm se dozvíte v článku Návrat do doby kamenné v Lounech i březenském skanzenu

Pivní rynek
V Pivní rynek se promění v sobotu 10. září Zámecké náměstí v Teplicích. Na prvním ročníku setkání minipivovarů se představí patnáct značek, které doplní stánky s dobrotami. Stánky budou otevřeny od deseti do deseti a ochutnávání piva si můžete zpestřit doprovodným program jak pro děti, tak dospělé. Hrát budou kapely Stráníci, Funky Town, Kalandra Memory Band, dál Pavlína Jíšová a přátelé a Václav Koubek s kapelou. Program i seznam pivovarů najdete zde

Vodní díla otevřena
Den otevřených dveří pořádá Povodní Ohře, které slaví osmdesát let od založení podniku, se svými partnery. V sobotu 10. září od 9,00 do 16,00 hodin si můžete prohlédnout s výkladem vodní díla Kamenička u Chomutova, Fláje na Litvínovsku či Přísečnici na Kadaňsku. Dále se otevře také vodní dílo Chřibská, Stanovice a Skalka. Přístupná bude zároveň úpravna vody Meziboří a Hradiště v Doupovských horách. Bohužel vstup do hráze Flájí není povolen.

Víno a Karel IV.
Degustace deseti vzorků vín z českých vinařských oblastí a z Francie, tedy z oblastí spjatých s císařem Karlem IV. čeká v pátek 9. září návštěvníky kadaňského hradu. Bude také první příležitost ochutnat nové kadaňské víno, cuvéé dvou odrůd, to vše s komentářem sommeliéra. Akce nazvaná Zprvu trpké, ale milé zas pořádá jako doprovodný program k výstavě Karel IV. a Kadaňsko Městské muzeum v Kadani. Začátek je v 18,00 hodin.

Letecké setkání
Připomínkou letecké bitvy nad Krušnými horami v roce 1944 je setkání v Kovářské v Krušných horách na Chomutovsku. V sobotu 10. září bude u zdejšího muzea letecké bitvy připraven celodenní program pro celou rodinu - historická vojenská vozidla a kluby vojenské historie, letecká vystoupení, přednášky a besedy, Camp Lucky Strike 1944, ceremonie u pomníku padlých letců, cesta za historií - návštěva místa havárie jednoho z letounů sestřelených 11. 9. 1944, soutěžní výstava plastikových modelů, živá country hudba, polní kuchyně, novinky v expozici muzea, letecká kavárna, pěvecký koncert v kostele sv. Michaela a mnoho dalšího. Podrobnosti na www.museum119.cz.

Císařská koruna
Až do neděle 11. září je v Teplicích na zámku k vidění kopie císařské koruny. Doplňuje na jeden týden výstavu Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků. O jakou korunu jde a kdy si ji můžete prohlédnout se dozvíte v našem Speciálu, věnovaném Karlu IV. 

Zahrada Čech
Největší zahradnický veletrh se otevře v Litoměřicích v pátek 9. září a potrvá až do příští soboty. Letos slaví 40 let a historii přiblíží speciální výstava. Součástí bude také interaktivní expozice Ústeckého kraje, chybět nebudou ani ukázkové zahrady, které budou soutěžit o Vaši přízeň v rámci 4. ročníku soutěže Nejkrásnější zahrada. První den také budou vyhlášeny výsledky soutěže Regionální potraviny Ústeckého kraje, v sobotu se bude soutěžit o Zelí roku. Program je připraven i na další dny. Vstupenka stojí 135 Kč pro dospělé, 100 Kč pro děti a důchodce.

Poklad na Hasištejně
V sobotu 10. září se mohou děti vypravit na hledání pokladu hradu Hasištejna na Chomutovsku. Dobrodružná soutěž pro děti začíná registrací v 10,00 hodin, děti pak budou vyrážet na výpravu až do 16. hodiny. V neděli 11. září se pak otevře na Hasištejně trh při staré solné stezce. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin.

Jáchymovští démoni
Jáchymovští démoni ožijí v nové knize knize Vlastimila Vondrušky. Slavnostní křest proběhne 9. září ve dvoraně zámku v Ostrově nad Ohří. Nová historická detektivka vychází současně v české a německé mutaci. Slavnostní dobový křest proběhne za účasti významných českých a německých osobností od 17,00 hodin. Beseda a setkání se čtenáři je připravena také na sobotu 10. září do jáchymovského Lázeňského domu Běhounek od 14,00 hodin.

Neobyčejná tužka
Úspěšná výstava Historie NEobyčejné tužky se přestěhovala z Mostu do Galerie Sladovna v Žatci. V neděli 11. září ve 14,00 hodin výstavu doplní tvořivé odpoledne pro děti na téma tužka, uhel a křída. Vstupné 20 kč.

Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V.