e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po stopách žateckých podnikatelů

publikováno: 7.9.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Regionální muzeum Žatec

Sdílet: facebook twitter google+

Žatecké muzeum zve všechny milovníky historie na tematickou procházku Pražským předměstím Po stopách žateckých podnikatelů. Vydejte se po stopách žateckých podnikatelských rodin Lüdersdorfových, Dreherových, Schuldesových, Konradových, Gablerových.... Sraz ve čtvrtek 8. září v 17,00 hodin u postranního vchodu ke hřbitovu v Šafaříkově ulici.

Vycházka bude směřovat přes Dukelskou ulici, kolem Jakubského dvora, po ulici Obránců míru a Komenského alejí do budovy Staré papírny v ulici Volyňských Čechů, kde proběhne cca v 18,00 hodin křest nové publikace historičky M. Krausové Z dějin žateckého průmyslu. Zároveň bude zahájen prodej této publikace.

Kniha je nejen doprovodným textem ke stejnojmenné expozici v budově Staré papírny v ulici Volyňských Čechů. Rozšířena a upřesněna byla především část věnovaná slavnému žateckému Dreherovu pivovaru (pozdější Fruta). Nové informace, např. o životě poslední majitelky Kitty, poskytli muzeu také potomci rodu Dreherů žijící v Rakousku. Znovu ožijí také osudy dalších starých místních podnikatelských rodin, včetně jejich dramatických osudů za druhé světové války a po odsunu. 

Jednotlivé dnes již zaniklé podniky (včetně těch nejznámějších jako byly Šroubárna, Mitop či Bonex) jsou v knize představeny v krátkých medailoncích. Dozvíte se tak, kde se v Žatci vyráběl nábytek, cihly, cukr, podkováky, dráty, knoflíky, piana, mýdlo, likéry (včetně známé chmelové hořké), zeleninové konzervy, krémy na boty i boty samotné, pivovarská smola či zemědělské stroje. Výpravu po stopách zapomenuté výroby vám zpestří staré i současné fotografie podniků i jejich majitelů, ukázky starých reklam a účtů i fotografie vybraných výrobků. Výlet po stopách žateckých průmyslových podniků Vám zpříjemní také vložená mapka, ve které jsou zakresleny existující i dnes již zaniklé objekty. Publikace je v prodeji v budovách muzea v Žatci za 120 Kč.