e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pondělí se v Chomutově otevře nový atletický stadion

publikováno: 7.9.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Šárka Schönová

Sdílet: facebook twitter google+

Hokejisté, krasobruslaři i fotbalisté už mají v Chomutově nové sportovní stánky, v září se dočkají v areálu Zadní Vinohrady i atleti. Olympioničky Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová přijedou podpořit všechny chomutovské mladé atlety a atletky. Nejen jim, ale i všem dětem z chomutovských škol bude sloužit nový atletický stadion se zázemím. Děti, sportovci i široká veřejnost se budou moci přijít podívat a vyzkoušet nové sportoviště v pondělí 10. září.

Od rána budou na stadionu sportovat děti z chomutovských mateřských a základních škol v rámci projektu Atletika pro děti. V půl čtvrté odpoledne se otevřou brány stadionu široké veřejnosti. Rodiče se svými dětmi si zde budou moci vyzkoušet různé průpravné atletické disciplíny, jako jsou hod pěnovým oštěpem, skok daleký z místa, překážkový běh, přeskoky na žíněnce, slalomový běh, hod medicinbalem, běh přes žebřík nebo hod raketkou na cíl. Dvojnásobná zlatá olympionička Bára Špotáková a Zuzana Hejnová budou rozdávat své podpisy fanouškům od 17,00 hodin. Součástí odpoledne bude i doprovodný program se soutěžemi pro děti, skákací hrad a občerstvení.

Šestidráhový atletický ovál má osmidráhovou rovinku a splňuje předpisy IAAF a ČAS. Umělý povrch dráhy střídá zatravněná plocha uprostřed a drenážním systémem opatřené doskočiště pro skok daleký a trojskok. Stadion umožňuje všechny atletické disciplíny, tedy i skok do výšky, o tyči, vrh koulí nebo hod oštěpem, diskem či kladivem. „Při plánování i dokončování stadionu jsme úzce spolupracovali s atlety, aby jejich zkušenosti a požadavky zajistily areálu tu nejlepší funkčnost pro příští využití,“ řekl primátor Chomutova.

Zastřešená tribuna skýtá místo pro 325 diváků, na ovál je výhled i z bočních stran z nové in-line dráhy. Zázemí je plně odděleno od fotbalového stadionu, má vlastní šatny, WC, ale i garáž a prostor pro uskladnění sportovního nářadí. Atletický stadion byl stavebně součástí projektu letní stadion s tréninkovým zázemím a společně i s fotbalovým, in-line dráhou a parkovištěm stál 257,5 milionu korun. Dotace z Regionálního operačního programu činí 208,9 milionu, o dalších 18,4 milionu požádalo město Ústecký kraj. „V říjnu bychom chtěli veřejnosti představit poslední část volnočasového areálu na Zadních Vinohradech. Tím bude plavecký areál, jež Chomutované pojmenovali Aquasvět,“ dodal primátor Mareš.