e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Povodňové škody v Ústeckém kraji se po sečtení blíží dvěma miliardám

publikováno: 7.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Hanáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Na Krajském úřadě Ústeckého kraje se dokončuje sčítání předpokládaných nákladů na obnovu území zasaženého ničivými srpnovými povodněmi. Po započítání odhadů téměř všech měst a obcí, samotného kraje a dalších subjektů se aktuální částka vyšplhala na téměř dvě miliardy korun.

Celkové náklady na obnovu území budou vyšší než jsme předpokládali bezprostředně po povodních. Škody přímo na majetku Ústeckého kraje přesáhly 600 milionů a náklady na jejich odstraňování budou zohledněny při sestavování rozpočtu na další období,“ řekla hejtmanka Jana Vaňhová.

Největší škody jsou na silnicích ve správě Ústeckého kraje, kde se náklady na obnovu odhadují na 614 milionů korun. Z této částky připadá 524, 3 milionu na komunikace v oblasti Děčínska, kde byl vyhlášen stav nebezpečí a kraj tedy může uplatňovat náhradu nákladů až do výše 50%. Voda ale poškodila i další okresy, 45,2 milionu si vyžádají opravy silnic na Ústecku a Litoměřicku. Tam stav nebezpečí vyhlášen nebyl, proto může Ústecký kraj počítat s podílem státu ve výši maximálně 40%.

V důsledku povodní jsou stále neprůjezdné dva úseky silnic (Těchlovice – Rychnov a Benešov nad Ploučnicí – Fojtovice), kde bude nutné vystavět úplně novou cestu, a to ve spolupráci se správcem toků, neboť silnice bezprostředně sousedí s potokem a je třeba vybudovat nové opěrné zdi. Specifická situace je ve Hřensku. Pohyb skály nad silnicí do Janova se zastavil, komunikace proto byla opět otevřená, hrozit ovšem začal jiný masiv nad silnicí I/62 na státní hranici, která je z bezpečnostních důvodů momentálně neprůjezdná.

Další významné škody hlásí SŽDC. Na území kraje byl zásadně poškozen úsek Česká Kamenice - Mlýny - Kytlice – Jedlová, kde stále jezdí místo vlaků náhradní autobusová doprava. Další poškozená místa na tratích, jež už jsou ale opět v provozu, byly stanice Těchlovice na pravobřežní magistrále a přejezd na Přípeři na mezinárodní spojnice Praha - Děčín - Berlín. U Povrl došlo k sesuvu skalního masívu, který skončil v traťovém tělese. Škody činí v Ústeckém kraji 355 milionů korun.

Na Děčínsku, kde byl vyhlášen stav nebezpečí, mohou obce dostat na odstranění škod za srpnové povodně od státu až 90% nákladů, kraj pak polovinu částky.