e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V neděli se otevřou židovské památky

publikováno: 7.8.2019, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Více než padesát židovských památek v celém Česku bude otevřeno v neděli 11. srpna v rámci třetího ročníku Dne židovských památek. Připraveny jsou komentované procházky a otevřou se jinak uzavřené objekty. Vybrali jsme pro vás tipy z Lounska, Mostecka a z Jirkova.

"Většina židovských obcí na území dnešní České republiky zanikla kvůli holocaustu a také v důsledku poválečných emigračních vln. Synagogy a židovské hřbitovy byly opuštěny a chátraly. Během druhé světové války bylo nacisty vypáleno a zbořeno nebo v závěrečných bojích zničeno na 70 synagog. Dalších 105 synagog bylo zbořeno během čtyřicetiletí komunistického režimu. Teprve po listopadu 1989 bylo možné poprvé přikročit k dokumentaci a záchraně zbylých památek," vysvětlují pořadatelé. Do dnešní doby se dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů, z nichž některé se daří postupně opravovat.

Kam se v neděli 11. srpna můžete vydat?

Oblastní muzeum v Lounech pořádá komentovanou prohlídku Nového židovského hřbitova v Lounech (sousedí s městským hřbitovem v Rakovnické ulici). Komentovaná vycházka s historikem Martinem Vostřelem začíná ve 14,00 hodin. V obřadní síni si můžete zdarma od 10,00 do 17,00 hodin prohlédnout výstavu věnovanou židovskému hřbitovu ve Hřivčicích a zdarma bude celý den též přístupná výstava Osudy židovských rodin na Lounsku v lounském muzeu. Pokud budete chtít ve městě či okolí přenocovat, využijte nabídku ubytování v Lounech.

Synagoga v Jirkově, která nyní patří městu a je ve značně zchátralém stavu, bude přístupná v neděli od 11,00 do 16,00 hodin. Najdete ji v ulici 5. května a dlouhá léta sloužila jako skladiště.

Mostecký židovský hřbitov v Souši bude otevřen od 10,00 do 17,00 hodin. V obřadní síni je k vidění výstava o dějinách židovské komunity na Mostecku.

Na židovském hřbitově u Hřivčic na Lounsku, který je celoročně přístupný, začíná ve 13,00 hodin komentovaná prohlídka.

Článek obsahuje P.I.