e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 9. až 11. srpna

publikováno: 7.8.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud ještě nemáte plány na tento prázdninový víkend, z pestré nabídky akcí si určitě vyberete. Dáte přednost městským slavnostem nebo bitvě o hrad? Poplujete po Ohři nebo si zaběháte na Řípu? A večer půjdete pozorovat hvězdy nebo na noční prohlídku hradu?

Historickým motorákem
Dvě železniční muzea během jediného dne a ještě k tomu jízda historickým motorákem čeká na turistiky v sobotu 10. srpna. Vlak vyjíždí z chomutovského železničního depozitáře a zaveze vás do Lužné u Rakovníka. Podrobnosti v článku.  

Den židovských památek
Více než padesát židovských památek v celém Česku bude otevřeno v neděli 11. srpna v rámci třetího ročníku Dne židovských památek. Připraveny jsou komentované procházky a otevřou se jinak uzavřené objekty. Vybrali jsme pro vás tipy z Mostu, Loun a Jirkova. Podrobnosti v článku V neděli se otevřou židovské památky.

Lounské vábení
Vladimír Mišík, Xindl X nebo Žlutý pes, to jsou hlavní hvězdy letošního programu Lounského vábení. 16. ročník letních městských slavností proběhne v termínu v Lounech v pátek a sobotu 9. a 10. srpna. Těšit se můžete na lampionový průvod, noční akrobatickou show, závody dračích lodí a ohňostroj u řeky. Podrobný program v článku Louny ožijí o víkendu městskými slavnostmi.  

Neckyáda
35. ročník neckyády v Žatci se bude konat v sobotu 10. srpna. Startovat se bude jako každý rok pod jezem u haly TJ Sever. Od ranních hodin bude probíhat příprava plavidel, start je naplánován mezi 12. a 13. hodinou. Kolem třetí je plánována zastávka v Tvršicích s občerstvením, cíl je kolem 17. hodiny v Zálužicích u mostu. Tam na účastníky bude čekat táborák s živou hudbou. U ohně také proběhne vyhlášení soutěže o nejlepší plavidla a předání cen.

Hornijiřetínská pouť
V sobotu 10. srpna se v Horním Jiřetína na Litvínovsku koná městská slavnost a pouť. Program bude probíhat v okolí kulturního domu a kostela. Připraven je program s historickým šermem, rytířský turnaj, dobové stánky, soutěž pro děti, fakíři, dobové tance, draví ptáci, dechovka a večerní koncert.

Noční prohlídka
Horní Hrad u Stráže nad Ohří pořádá v sobotu 10. srpna další prázdninovou noční prohlídku s neopakovatelným, jedinečným a vždy originálním výkladem nejoblíbenějšího hauenštejnského průvodce Viktora Braunreitera. Začátek je ve 20,00 hodin, program zakončí ohnivé divadlo.

Cínové slavnosti
Horní Blatná v Krušných horách na Karlovarsku připomene o víkendu svou hornickou historii na Cínových slavnostech. Konají se v sobotu 10. srpna od 16,00 hodin, kdy můžete vidět historický film o městě z roku 1932 (kinosál na úřadě), tamtéž proběhne prezentace památek a před kostelem poté vernisáž výstavy Krušné hory – památka světového dědictví UNESCO. Během odpoledne si můžete zdarma prohlédnout muzeum v Horní Blatné a již v 15,00 hodin se v kostele koná mše.

Operní gala
Chybí vám o prázdninách trocha té interiérové kultury? Pak doporučujeme v sobotu 10. srpna večer Operní gala v koncertním sále Domu kultury v Teplicích. Výběr z děl Mozarta a Pucciniho představí Severočeská filharmonie Teplice, kterou budou dirigovat účastníci mezinárodního dirigentského workshopu. Začátek v 19,00 hodin.

Perseidy
Na obloze se v těchto dnech objevují slzy svatého Vavřince, tedy meteorické roje Perseidů. Pozorovat je můžete třeba v Teplicích na hvězdárně na Písečném vrchu, která bude mimořádně otevřena ze soboty na neděli od půlnoci do pěti hodin ráno. Nezapomeňte si teplé oblečení, spacák a karimatku.
Pozorování plánuje také chomutovská Astronomická společnost, zúčastnit se ho můžete od pátku do neděli vždy od 21,00 hodin u bývalého kina Oko v Chomutově.

Night run
V sobotu ožije centrum Mostu nočním zážitkovým během, který startuje ve 20,30 hodin z 1. náměstí. Trasy měří 5 a 10 km a povedou přes Šibeník. Součástí je dětský závod okolo náměstí a nezávodní rodinný běh.

Libochovická pouť
O víkendu se v Libochovicích koná Svatovavřinecká pouť. Pouťové atrakce budou v městském parku, na náměstí bude v pátek a sobotu večer hrát hudba. Současně se koná v zámeckém skleníku výstava exotického ptactva Exota Klapý. Otevřeno bude po oba víkendové dny od 9,00 do 17,00 hodin. V západní části parku naproti kostelu bude o víkendu též výstava domácího zvířectva. 

Zahradní slavnost
Zahradní slavnost z cyklu Místa setkávání se bude konat v neděli 11. srpna od 15,00 hodin na vnitřním nádvoří teplického zámku. Motto setkání zní: Milujeme život, těšíme se a radujeme z hezkých společných chvil. K poslechu zahraje hudební kvarteto pod vedením Petra Kašpara, mezi skladbami se můžete těšit na povídání o historii zámku a města Teplice. Vstup zdarma, z Ptačích schodů i hlavním vchodem teplického muzea.

Letecká výstava
V sobotu 10. srpna bude v Oblastním muzeu v Chomutově, v hlavní budově Palackého 86, zahájena výstava o 11. stíhacím leteckém pluku, který byl pevně svázán se žateckým letištěm. Návštěvníci se dozvědí nejen o historii pluku, také si prohlédnou modely strojů, na kterých létali zde působící piloti, i jednotlivé součásti strojů. A pokud se posadíte do malého kina, budete si moci prohlédnout filmové dokumenty, které vás seznámí s „denním chlebem“ pilotní práce. Vernisáž začíná v 10,00 hodin a výstava potrvá do 29. září 2019.

Oslavy v horách
Obec Brandov v Krušných horách na Litvínovsku si připomíná 470 let od svého založení. Oslavy se konají v sobotu 10. srpna od 14,00 hodin na fotbalovém hřišti. Čekají vás veselé historické obrazy z dějin obce se soutěžemi pro děti a dospělé, od 16,30 hodin zavítají do Brandova litvínovští hokejisté a poté je připravena diskotéka pro děti. Zahraje Michal David Revival a skupina sortiment, v deset program zakončí ohňostroj.

Léto s divadlem
Krupka na Teplicku chystá na druhou půli prázdnin sérii divadelních představení na hradě. Odstartuje ji v neděli 11. srpna představení duchcovského Divadla M se scénkami a písničkami ze staré Prahy. Začátek v 17,00 hodin, vstup zdarma. 

Bitva o hrad
V Budyni nad Ohří bude v sobotu 10. srpna svedena bitva o zdejší hrad. Střetnou voje Burgundského vévody se vojsky Švýcarského spříseženstva a to hned dvakrát, od 13,00 a 16,00 hodin. Připraven je i doprovodný program v podobě středověké hudby, tanců, ukázky některých řemesel či ukázky výcviku švýcarské pěchoty pozdního středověku. Pro dětské návštěvníky je připravena dětská stezka a v průběhu celého dne je rovněž k dispozici tržiště s rozličným zbožím. Akce je pro návštěvníky otevřena od 10,00 do 18,00 hodin.

Běh Praotce Čecha 
Na horu Říp či okolo ní povedou trasy běžeckého závodu, který se uskuteční v sobotu 10. srpna. Připraven je i dětský závod. Registrace začíná v 10,00 hodin, běh přes Říp startuje v 11,30 hodin, následuje běh okolo Řípu a ve 12,30 také dětský závod. Zázemí bude přímo na úpatí hory směrem od obce Rovné.

Letní horský pochod
Letní pochod z Božího Daru do Oberwiesenthalu v Krušných horách se koná v sobotu 10. srpna. Od 11,00 hodin začíná registrace a bude fungovat půjčovna holí nordic walking. Start je u penzionu U Sněhuláka, cíl na náměstí v Oberwiesenthalu, kde se konají městské slavnosti. Na trase děti pobaví lučištníci, klauni, v cíli se v 16,00 hodin koná společný koncert pěveckých sborů. V 17,00 hodin odjíždí autobusy zpět, poslední v 18,30 hodin.

Výměnný bazar
Udělejte si ve skříních místo na nové poklady! Příležitost k tomu dává SWAP - výměnný bazar v lounském muzeu. Koná se v sobotu a neděli 10. a 100. srpna. Přinést můžete cokoliv, co už nepotřebujete, ale je to v pořádku a čisté, cokoliv si také můžete odnést.

Další tipy včetně programů letních kin můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Bitva Budyně.