e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké planetárium nabízí pořady i o prázdninách

publikováno: 7.8.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Miroslav Bünter

Sdílet: facebook twitter google+

I během prázdnin je otevřeno mostecké planetárium, nepřehlédnutelná kopule na střeše Reprezentačního domu města Most na náměstí Velké mostecké stávky. Na tuto neděli 12. srpna chystá například Hvězdné povídání s pohádkou a pozorování letní noční oblohy.

V planetáriu se pro školní návštěvy promítají zajímavé pořady od pondělí do pátku, pořady pro veřejnost se pak konají zpravidla každou první neděli v měsíci – od 15,00 hodin pro děti, od 16,30 hodin pro dospělé. Programy pro děti jsou od srpna do prosince ještě doplněny pohádkou Perseus a Andromeda. Návštěvníci mají možnost sledovat animace astronomických úkazů, krátké filmy i velkoplošné projekce. Model hvězdné oblohy v sále je vytvářen zvláštním projektorem, který svým tvarem trochu připomíná vzpěračskou činku s kulovitým závažím na konci. Všechny programy (trvají cca 50 minut) jsou pak průběžně doplňovány o nové poznatky a zajímavosti z astronomie a kosmonautiky. 

Právě pohádku Perseus a Andromeda mohou děti vidět tuto neděli 12. srpna od tří hodin. V 16,30 pak začíná pořad Letní noční obloha. Na středu 15. srpna a 29. srpna je připraven od 15,30 hodin pořad Co svítí v noci na obloze. Vstupné je 65 Kč.

Planetárium bylo vystavěno bylo jako součást tehdejšího Kulturního domu horníků a energetiků a pro veřejnost bylo otevřeno dne 2. června 1984. V činnosti s krátkými přestávkami je téměř nepřetržitě až do současnosti a jako jediné planetárium v Evropě je umístěno v klimatizované kopuli (kouli) o průměru 10 m s kapacitou 41 osob. Planetárium v současné době provozuje Městská knihovna v Mostě. Další informace najdete zde: http://www.planetariummost.cz.