e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den v Klášterci: Babička sbírá hrnečky

publikováno: 7.8.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Podle někoho jen lapače prachu, ale pro naši babi se stal křehký porcelán celoživotní vášní. Zdobené sošky s rokokovými krinolínami, malované šálky a zlacené talířky... ze žádné ze svých cest si nezapomene přivézt něco do sbírky. A tak v ní nemohl chybět ani porcelán s korunkou a nápisem Thun 1794.

Dnes se v porcelánce v Klášterci nad Ohří vyrábí – mimo jiné – luxusní zlatem zdobené jídelní soupravy, ovšem začátky byly dost těžké. Dlouhé měsíce trvalo Janu Mikulášovi Weberovi, podnikavému muži, bývalému správci thunského panství, než z pece vytáhl něco, co se blížilo porcelánovému hrnečku, a dal vzniknout druhé nejstarší porcelánce v českých zemích. Stalo se tak v září roku 1794. Jak dalekou cestu ještě musela manufaktura urazit, než zákazníkům nabídla ušlechtilý porcelán, se můžete přesvědčit na zámku. V nenápadné vitríně na začátku Porcelánového zámeckého okruhu tam totiž najdete trochu nepovedený růžový koflík s nápisem Vivat Bohmen, nejstarší kus z klášterecké porcelánky a dost možná i nejstarší dochovaný český výrobek vůbec. Protože expozici historického porcelánu doplňuje i výstava toho současného, máte lehké srovnání. Porcelánový okruh tvořený sbírkami Uměleckoprůmyslového muzea vás provede celou historií české porcelánové výroby až do dnešních dnů a nahlédnout můžete i do mnohem starší historie porcelánu čínského či japonského. 

Nakolik je rod Thunů, který klášterecký zámek i manufakturu vlastnil až do roku 1945, spjat s porcelánem, se přesvědčíte na dalším zámeckém okruhu nazvaném Atraktivity – zavede vás totiž do thunské hrobky, ozdobené stále pokračujícím porcelánovým rodokmenem. Až vyjdete na procházku parkem, nezapomeňte si prohlédnout protější sala terrenu – tam totiž Weber postavil svou úplně první pec na porcelán – v ní se mu ovšem nedařilo. Další, už úspěšná, stála poblíž dnešní křižovatky na hlavním tahu městem a tamní klasicistní domy dodnes nesou jméno zakladatele továrny. 

Protože sběratelé si obvykle rozumí, ať už je tématem jejich sbírky cokoliv, nevynechejte návštěvu Muzea hodin. Stojí přímo proti baroknímu kostelu Nejsvětější Trojice se zmiňovanou hrobkou v podzemí. S vášnivými sběrateli – otcem a synem – najdete rychle společnou řeč a dozvíte se, jaké kuriozity si v minulosti lidé k určování času pořizovali. Sbírka představuje zajímavý kontrast k dnešnímu hodinářství, založenému na minimalismu a – mimochodem – nechybí v ní ani 'hodiny s vodotryskem'.

Z výletu za kláštereckým porcelánem samozřejmě nelze odjet s prázdnou. Využít můžete malý krámek přímo na nádvoří zámku, já vám ale doporučím vydat se na okraj města, kde stojí současná fabrika. Místní podnikovou prodejnu můžete využít třeba jako další prohlídkový okruh. Cestou kolem nádraží se nezapomeňte stavit v nové špičkové kavárně, která upomíná, že nejen výrobou porcelánu jsou Klášterečtí živi – v Café Korek.