e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 9. až 11. srpna

publikováno: 7.8.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento srpnový víkend se vyplatí vyrazit na některých ze zámků a hradů. Kasteláni pro vás totiž připravují bohatý program – v Benešově nad Ploučnicí trhy, v Litoměřicích degustaci vína, v Duchcově baletní prohlídky, v Teplicích výlet za Habsburky, v Budyni velkou bitvu, na Jezeří klavírní koncert, ve Velkém Březně kaktusy a v Libochovicích hru o stěhování krokodýla!

Trhy na nádvoří
Na nedělních Zámeckých trzích v Benešově nad Ploučnicí se můžete těšit nejen na trhovce, ale na nádvoří Horního zámkudorazí také harmonikář či Krušnohorská pojízdná krčma. Nabídka zboží bude rozšířena také o prodejce zeleniny, ovoce, květin a domácího včelího medu. Chybět nebude ani stánek s drobnou bižutérií, kořením či perníčky. Nejen děti se budou moci seznámit s tradičním zpracováním ovčí vlny či s kovářským řemeslem. Trhy se konají v neděli 11. srpna od 10,00 do 17,00 hodin.

Degustace na hradě
Letní degustace kvalitních vín za doprovodu živé hudby na nádvoří Hradu Litoměřice se budou konat v pátek 9. srpna. Po červencové úvodní degustaci vín Pavla Skráška z Pálavských vrchů se představí delikátní vína z Vinařství ZD Sedlec, které hospodaří na pozemcích nacházejících se v chráněné krajinné oblasti Lednicko-valtického areálu. Mezi vzorky nebude chybět Cabernet Sauvignon rose, šampion Litoměřického hroznu 2013. Vstupné je 250 korun, včetně drobného občerstvení. O příjemný hudební doprovod se postará Rosťa Pechoušek. Vzhledem k omezené kapacitě míst je nutná předchozí rezervace (tel. č. 416 536 155, e-mail: recepce@litomerice-info.cz). Ve výstavních prostorách Hradu Litoměřice je až do konce srpna (denně od 9,00 do 17,00 hodin) k vidění výstava litoměřického fotografa Petra Klingra, prezentující pozoruhodné snímky s motivem Litoměřic a blízkého okolí.

Malířské sympozium
Již od středy 7. srpna tvoří na mosteckém Benediktu (sportovní a rekreační areál, bowling a restaurace) umělci na 5. malířském sympoziu. To vyvrcholí 14. srpna ve 14,00 hodin slavnostní vernisáží dokončených děl. Více se o sympoziu dozvíte v článku: Malířské sympozium Benedikt Most opět překvapí.

Letní milostná ladění
Herec Petr Stolař a tanečník Vladimír Gončarov se představí v neděli 11. srpna v roli milovníka Casanovy na duchcovském zámku. Oživené letní prohlídky nazvané Letní milostná ladění začínají od 13,30 a dále 15,00 a 16,30 hodin. Informace najdete v článku Vladimír Gončarov jako Casanova na duchcovském zámku.

Habsburkové v Teplicích
Další oživené prohlídky jsou připraveny v rámci programu V erbu pavích per, který představuje období vlády Habsburků, na teplickém zámku – tedy v Regionálním muzeu Teplice. Prohlídky budou probíhat v sobotu i neděli 10. a 11. srpna od 10,00 do 17,00 hodin. Další informace o netradičních prohlídkách historických objektů najdete v tomto článku.

Pohádkové Safari
Oblíbené Pohádkové Safari chomutovského Podkrušnohorského zooparku vyjíždí už tento víkend. Vozy Safari expresu a Lokálky Amálky vyjedou do světa pohádek v pátek a sobotu každou půl hodinu vždy od 18,00 do 23,00 hodin od restaurace Tajga. Jízdenky je možné zakoupit v předprodeji v pokladně zooparku (od silnice č. 13). Cena jízdenky je 100 Kč za osobu. Pohádkové Safari můžete navštívit i následující víkend 16. a 17. srpna.

Budyňská bitva
Třetí ročník velké Bitvy Budyně se uskuteční na tomto hradě nad Ohří na Litoměřicku v sobotu 10. srpna. Čekají vás souboje, živá hudba, ukázky tanců či střelby z luků a kuší nebo ukázky dobového stolování, dále divadlo, tržiště, dětská rytířská stezka. Areál hradu bude otevřen od 10,00 do 18,00 hodin, bitva vypukne ve tři odpoledne. Historická bitva vás zavede do 15. století, kdy probíhaly tzv. Burgundské války.

Libochovická saň
V letošním roce slaví zámecký krokodýl 100 let na zámku Libochovice na Litoměřicku. V rámci oslav vystoupí na nádvoří skupina historického šermu Lepus
s představením o krokodýlově cestě na Libochovice. Čeká Vás divadlo, šermířské zápasy, ohňová show. Večerní vystoupení začíná v pátek 9. i sobotu 10. srpna ve 21,00 hodin. Po oba dva dny bude zpřístupněn Zámecký sbírkový skleník a Výstava exotického ptactva.

Zámek v květech
Další prohlídky zámku Velké Březno na Ústecku s titulem Zámek v květech se zaměří na kaktusy a sukulenty. V sobotu i neděli 10. a 11. srpna si můžete v interiérech zámku prohlédnout více než stovku exemplářů. Prohlídky každou celou hodinu od 10,00 do 17,00 hodin, specializovaná prohlídka, doplněná odborných výkladem začíná po oba dny ve 13,00 hodin.

Žatecká Neckyáda
Již 29. ročník plavby čehokoliv, co pluje, se uskuteční v Žatci Pod starým jezem. Sraz plavidel Neckyády je v 10,00 hodin, vyplouvá se v jednu odpoledne. Už v pátek 9. srpna od 19,00 hodin se ale koná sraz loďstva v restauraci Čáp.

Hudební léto v Jezeří
V rámci Hudebního léta na zámku Jezeří u Litvínova, pořádanému k 200. jubileu Jana Josefa Röslera s podtitulem příběh Lobkovické kapely, se v sobotu 10. srpna uskuteční od 17,00 hodin koncert Lobkovická fantazie. Uslyšíte díla Lobkovických kapelníků a dalších skladatelů, které inspirovali, hraje Alena Hönigová na historický klavír Broadwood. Hudební podvečery budou pokračovat až do konce srpna.

Automobilové závody
Mezinárodní mistrovství ČR automobilů na okruzích se koná o víkendu na mosteckém autodromu. Od 9. do 11. srpna se bude závodit v několika kategoriích: Divize 2 + CEZ, Divize 3 + CEZ, Divize 4 sprint + CEZ, Divize 5 sprint + CEZ, Divize 4 + Divize 5 Endurance + CEZ, HAIGO - ADAC Historic Cup 2013 - touring cars, formula a GT3 Cup Challenge Central Europe.