e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámecký park v Krásném Dvoře chystá na víkend speciální procházky

publikováno: 7.6.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Iveta Panýrková

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu 10. a 11. června se státní zámek Krásný Dvůr na Podbořansku připojí k akci Víkend otevřených zahrad. Pro návštěvníky jsou připravené komentované procházky zámeckým parkem, speciální prohlídky zámeckých interiérů či třeba koncert pěveckého sboru Egeria.

Během víkendu si návštěvníci mohou prohlédnout zámecké zahrady, projít se zámeckým parkem v doprovodu průvodce nebo se seznámit s novým přírodovědeckým okruhem. Návštěvníci budou mít příležitost podívat se také do tzv. francouzské zahrady, umístěné na východní straně zámku. Parter je řešený vodní nádrží a travnatými plochami, které zdobí velké tisy a menší buxusy. 

Patrně nejdůležitějším počinem tohoto víkendu bude navrácení náhrobku zámeckého zahradníka Josefa Janiczeka, který zemřel 1. 1. 1900. Jedná se o jeden ze dvou zachráněných původních náhrobků, který zde byly nalezeny. První z nich už své místo na místním hřbitově má. A ten zámecký se svého důstojného umístění na místní hřbitov dočká právě během víkendu otevřených zahrad. Slavnostní navrácení náhrobku bude probíhat v sobotu 10. června od 10,00 hodin.

Nově je pro návštěvníky připravena speciální přírodovědecká procházka „Údolím potoka Leska“, která skloubí poznání krás romantické zahradní architektury přelomu 18. a 19. století s poznáváním přírodních zajímavostí zdejšího krajinářského parku. Účastníci programu prožijí spolu s místní ornitofaunou ptačí rok, seznámí se s vzácnou entomofaunou i zajímavostmi vodního světa. Proniknou do tajů chemie vody a odhalí rizika, která by mohla ohrozit křehkou krásu místního ekosystému. Začátek je v sobotu ve 14,00 hodin od zámku.

Na sobotní večer je pro návštěvníky připravena komentovaná procházka zámeckým parkem, která začíná ve 20,00 hodin. Komentovaná procházka přírodně krajinářským parkem na vás čeká také v neděli 11. června od 10,00 hodin. Víkend otevřených zahrad na Krásném Dvoře bude zakončen koncertem podbořanského pěveckého sboru Egeria, který vystoupí v parku u Kamenné lavičky se schodištěm pod majestátným pětisetletým dubem. Koncert začíná v 15,00 hodin. Během něj zazní díla klasické hudby od Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadea Mozarta či Bedřicha Smetany, stejně jako písně modernější, například od Petra Ebena.

Foto: Státní zámek Krásný Dvůr.