e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Básnířka Vestonia: Příběh z renesančního Mostu v muzeu

publikováno: 7.6.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Kdo byla renesační básnířka, nevlastní dcera alchymisty Edwarda Kellyeho a přítelkyně mosteckého literáta Pontana Vestonia? Jedinečný životní příběh i dílo Alžběty Westonové, úzce spojené s Mostem, představí nová výstava mosteckého muzea Vestonia - renesanční Sapfó a její doba. Výstava se otevře ve čtvrtek 9. června v 17,00 hodin a součástí vernisáže bude recitace jejích básní v režii Městského divadla v Mostě. 

Výstava připomene život a dobu Alžběty Westonové – Vestonie, nevlastní dcery alchymisty Edwardy Kelleyho a naší nejvýznamnější renesanční básnířky. Dozvíte se více o jejím vztahu k jejímu nevlastnímu otci Edwardu Kelleymu i městu Most. Výstava se také pokouší vyvrátit řadu mýtů, které se k postavám Edwarda Kelleyho a Vestonie váží. Část výstavy je věnována i podporovateli Vestonie - mosteckému rodákovi Jiřímu Bartholdovi z Breitenberka, zvanému Pontanus, který byl významnou osobností rudolfínských Čech, katolickým hodnostářem a vynikajícím humanistickým literátem. Představen je i další významný mostecký rodák, jezuita a pedagog Jakub Spanmüller Pontanus. 

Návštěvníci se také krátce seznámí s renesanční kulturou na Mostecku, s ukázkami renesančního užitného umění a předměty denní potřeby, které pochází ze sbírek Oblastního muzea a galerie v Mostě a dalších institucí i soukromých osob. 

Výstava a komentovaná prohlídka budou součástí letošního Dne Edwarda Kelleyho v sobotu 18. června a podzimního přednáškového cyklu. V hlavní budově muzea potrvá až do konce roku.