e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Smyčcový koncert v Zahradním domě

publikováno: 7.6.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední komorní koncert Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v Teplicích zazní v Zahradním domě u zámeckého parku v pondělí 17. června. Hostem tohoto večera bude Filharmonický komorní orchestr, smyčcové těleso, sestavené z členů České filharmonie.

Filharmonický komorní orchestr vznikl v České filharmonii v roce 1980 za podpory tehdejšího ředitele ČF a pod patronací šéfdirigenta Václava Neumanna, mistra Josefa Suka a cembalistky Zuzany Růžičkové. Prvním uměleckým vedoucím byl koncertní mistr České filharmonie Petr Škvor. Orchestr je od svého počátku až dodnes složen výhradně ze smyčcových nástrojů. V osmdesátých letech soubor provedl řadu koncertů v ČR i v zahraničí. Po tragickém úmrtí Petra Škvora vedli soubor postupně Josef Kroft (koncertní mistr České filharmonie), Jiří Hnyk (koncertní mistr SOČR) a Pavel Prantl (koncertní mistr SOČR a bývalý člen České filharmonie). Od devadesátých let působil Filharmonický komorní orchestr nejen v České republice, ale uskutečnil i řadu velice úspěšných turné, například několikrát do Japonska, Německa, Španělska, USA nebo K anady . Po smrti Pavla Prantla v roce 2008 se stal jeho pokračovatelem Vlastimil Kobrle, vynikající houslový virtuóz a koncertní mistr SOČR. S ním Filharmonický komorní orchestr uskutečnil úspěšné koncerty v Praze, v Německu a v letech 2011, 2013 a 2015 velmi úspěšná turné po Japonsku.

Na programu komorního orchestru v Zahradním domě jsou díla Pucciniho, Mozarta, Respghiho a Dvořáka. Koncert začíná v pondělí 17. června v 19,00 hodin. Vstupenky jsou již v prodeji v pokladně Domu kultury.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, které se blíží ke svému závěru, můžete sledovat ve Speciálu Jubilejní Beethoven. V dalším díle vás pozveme na poslední koncert mimo Teplice, do Velkého Března z Ústí nad Labem.