e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Z Berlína do Mostu: Novosvětská s filharmoniky

publikováno: 7.6.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nejvášnivější současný světový dirigent Gustavo Dudamel bude v pátek 9. června řídit Berlínské filharmoniky při uvedení Dvořákovy Novosvětské symfonie. Koncert z berlínské koncertní haly Filharmonie můžete vidět v přímém přenosu v mosteckém kině Kosmos.

„6. června přišel telegrán z Pařýže, abi přijmul mýsto řiditele Národný Koncervatoře hudby vnovémYorku, to je v Americe, to snad já mislím že nepřijme, on je dobrý Čech a Národovec, národ Český biho nerad stratil,“ napsal tatínek Antonína Dvořáka své dceři, Antonínově sestře. Rodina a Čechy byly pro Antonína Dvořáka milejší než peníze a sláva. Jednapadesátiletý skladatel, v té době na vrcholu úspěchů, chtěl doma a v klidu tvořit, proto lákavým nabídkám z celé Evropy odolával.

Podlehl až té poslední - za 30 000 zlatých ročně odjel od října 1892 na tři roky do New Yorku učit na Národní konzervatoři. Jako violista v pražském orchestru dostával měsíčně 18 zlatých, později už jako známý skladatel dostával na Pražské konzervatoři jako učitel 100 zlatých. O cestě do Ameriky se rozhodl až poté, co o něm nechal hlasovat svou rodinu, přičemž „referenda“ se zúčastnily i jeho děti, včetně nejmladšího pětiletého.

V Americe Antonín Dvořák zkomponoval Symfonii č. 9 e moll „Z Nového světa“, hřejivou vzpomínku na domov, ovlivněnou newyorským pouličním ruchem, rytmem nákladních vlaků, černošským folklórem a dalšími novými zážitky. Už premiéra v newyorské Carnegie Hall před 124 lety byla bouřlivé úspěšná a od té doby se stala nejhranější romantickou symfonií všech dob.

Nejvášnivější současný světový dirigent Gustavo Dudamel (nar. 1981) přednese tuto Symfonii č. 9 e moll „Z Nového světa“ v pátek 9. června s Berlínskou filharmonií. Na vstupenky na takový koncerti si připravte i několik tisíc korun. Vy si tento zážitek ale můžete dopřát v mosteckém Kině Kosmos, které uvede přímý přenos koncertu, za dvě stovky. Začátek přenosu je v 19,30 hodin. Před Novosvětskou zazní ještě skladba John Adamse City Noir se saxofonovým sólistou Timothy McAllisterem.

Pokud by se vám nechtělo do kina, můžete přenos sledovat i ze svého obýváku, a to za deset EUR v Digital Concert Hall Berlínských filharmoniků.