e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Druhá tráva oslaví čtvrtstoletí na podiích i v Žatci

publikováno: 7.6.2016, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Ve středu 15. června v 19,00 hodin nastane pro žatecké a okolní fanoušky hudební svátek. Skupina Druhá tráva vyjela na své „čtvrtstoletí“ turné a na seznamu štací nechybí ani Žatec.

Psal se rok 1991 a na český folk & country scéně se zrodila nenápadná superhvězda. Z bluegrassových Poutníků odešli Robert Křesťan a Pavel Malina a v sestavě Robert Křesťan, Luboš Malina, Luboš Novotný, Pavel Malina a Jiří Meisner založili skupinu Druhá tráva. 

Osobností obou skupin byl a je Robert Křesťan, písničkář s básnivými texty, který začínal již jako student v bluegrassových Traperech, z nichž později vznikli Poutníci. Během let byl schopen vstřebat tvorbu Jethro Tull nebo Dire Straits a Boba Dylana. Druhá tráva se svých bluegrasových kořenů nevzdala, ale Křesťanovi při skládání stáli za zády spíše výše jmenovaní než třeba Bill Monroe. A za zády mu na podiu vždy stáli vynikající muzikanti, kteří hudbu vnímali podobně.

Ještě na podzim roku 1991 vyšla první deska Druhé trávy (Druhá tráva), na kterou byli všichni zvědaví a z níž byli víc než příjemně překvapení. Dylanovský cover Ještě jedno kafe (One more cup of coffee) proniknul i do rádií. Bylo jasné, že se na naší hudební scéně zrodilo něco výjimečného.

Dalším albem v příštím roce Druhá tráva překvapila ještě více, když místo další moderny vydala desku Revival s několika kousky bluegrassové klasiky, mimo to s Wilde Horses (Roling Stones) nebo One more cup of coffee. Pro léta příští to naznačilo, že u Druhé trávy si nebudete nikdy ničím jisti. Jak v jejich diskografii, tak tvorbě i koncertním počínání. To, co Křesťan napíše, jsou jeho spoluhráči schopni zahrát a nahrát tak, že se fanoušek i hudební kritik olizují až za ušima. Diskografie a tvorba Druhé trávy je bohatá a pestrá. Jsou mezi ní desky zpívané pouze česky, i anglicky zpívané výběry, kam se vešly vedle bluegrassu Křesťanovy přebásněné písně a takové perličky jako Jumping Jack Flash v bluegrassové úpravě. 

V roce 1993 „půjčil“ Křesťan kapelu Pavlíně Jíšové k nahrávání desky, už několik let Druhá tráva spolupracuje se zpěvačkou Katkou Garcia, vystupuje s americkými country muzikanty jako Charlie Mc Coy, Peter Rowan nebo Tony Trischka a většinou z toho vznikne nějaká deska. V roce 2007 si Křesťan splnil sen, nahrál desku s názvem Dylanovky, složenou výhradně z Dylanových písní Křesťanem přebásněných do češtiny. Druhá tráva má svém repertoáru hodně předělávek, což Robert Křesťan vysvětluje svou slabou invencí. Pravdou ale spíš bude, že si občas udělá radost a přebásní si něco, co má rád. V roce 2015 vyšlo koncertní DVD a CD s názvem Druhá tráva in Concert. 

Druhá tráva je oblíbená i USA. Na kontě má kolem 30 koncertních turné. Několikrát se objevila i v Žatci. A po čtyřech letech od vystoupení na Dočesné se 15. června v 19,00 hodin objeví pod střechou divadla.