e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chytré hlavy dostaly již deset milionů korun

publikováno: 7.6.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Romana Tolášová

Sdílet: facebook twitter google+

Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal, spojená se jménem finančníka Pavla Tykače, rozdělila další dva miliony mezi účastníky 6. ročníku grantového programu Chytré hlavy pro Sever 2015. Částka, věnovaná těžební společností do podpory vzdělávání na Mostecku, se tak za dobu existence grantu zaokrouhlila na deset milionů korun.

Rozhodovalo se mezi 19 přihlášenými projekty základních škol a pěti projekty středních škol. Uspěly Základní škola Most, Z. Štěpánka s projektem vybavení učebny chemie, Základní škola a Mateřská škola Strupčice, která chce pořídit interaktivní techniku do první třídy. Základní škola a Mateřská škola Hora Svaté Kateřiny získá příspěvek na modernizaci školní žákovské dílny, v Základní škole a Mateřské škole Meziboří plánují vybavit učebnu přírodních věd a do Základní školy Most, Svážná poputuje finanční podpora na vybudování Geoparku, který rozšíří školní arboretum. Ze středních škol Vršanská uhelná dále podpoří Podkrušnohorské gymnázium Most a Vyšší odbornou školu ekonomickou, sociální a zdravotnickou, Obchodní akademii, Střední pedagogickou školu a Střední zdravotnickou školu Most. V gymnáziu zmodernizují výukový areál výpočetní techniky a počítačovou síť a odborná škola vybuduje učebnu pro přírodovědné předměty. 

„Převaha projektů zaměřených na přírodovědné obory nás potěšila. Považujeme za důležité zvýšit jejich oblibu u žáků i studentů, neboť společensky jsou tyto obory velmi potřebné. Zároveň nám to ovšem ztížilo výběr. Věříme ale, že jsme vybrali správně a realizované projekty posunou úroveň vzdělávání na Mostecku opět o něco výš,“ shrnul Vladimír Rouček, generální ředitel Vršanské uhelné. 

Chytré hlavy pro Sever letos doprovodila soutěž ve spolupráci s Ekologickým centrem Most pro Krušnohoří (ECM). Zahrnovala vědomostní kvíz, literární a výtvarnou část. Do luštění povinného kvízu se zapojilo 3 327 soutěžících z 31 škol na Mostecku. „Jsme rádi, že většina zájemců o grant nepojala povinný kvíz pouze formálně a snažila se skutečně hledat správné odpovědi. Překvapením byla velká účast v nepovinných soutěžních částech. Do literární části, v níž měly školy vytvořit slogan charakterizující Vršanskou, přišlo přes 200 příspěvků, do části výtvarné, zaměřené opět na téma uhlí, pak 48 příspěvků,“ doplnila Liběna Novotná, vedoucí regionální komunikace.

P.I.