e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hledá se nejhezčí stromořadí

publikováno: 7.6.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Vratislav Vozník

Sdílet: facebook twitter google+

Jsou jich u nás tisíce kilometrů, patří k české i moravské krajině, lemují silnice i zapadlé stezky – aleje. Tu nejkrásnější a s nejsilnějším příběhem budou už potřetí hledat profesionální i amatérští fotografové v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Sdružení Arnika zahajuje anketu Alej roku 2013, jejímž hlavním tématem letos je „Život v alejích“.

Nominovat svou oblíbenou alej nebo fotogenický úlovek z dovolené mohou lidé až do poloviny září. Dalších šest týdnů pak budou lidé na webu www.alejroku.cz moct dát hlas stromořadí, které je nejvíce osloví.

V Ústeckém kraji loni vyhrála alej v Přírodním parku Bezručovo údolí, která spojuje město s rekreačními cíli v Krušných horách. „Je to jedno z nejhezčích údolí Čechách a tato alej je jeho součástí,“ popsala okolí Lenka Svobodová, která alej nominovala.

„Aleje jsou krásným fenoménem českých zemí už od dob baroka a představují historickou paměť krajiny. Spojují nás s našimi předky a jsou odkazem našim potomkům. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v ní hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Lidé si do nich často chodí odpočinout, projít se nebo projet na kole. A přesně to by účastníci ankety měli letos fotit – život v alejích.  Aleje jsou v Čechách i na Moravě stále opomíjené a ohrožené. Věřím, že naše anketa přivede lidi do alejí a ukáže i jejich krásu a význam,“ popisuje význam alejí vedoucí kampaně Zachraňme stromy Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou“ alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.

Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne uprostřed listopadu 2013.